Deșeuri periculoase: clasificare, exemple și gestionare
Unul dintre tipurile de deșeuri pe care este foarte important sa le gestionam în mod corespunzător sunt deșeurile periculoase. Aceste deșeuri pot fi sau nu reciclabile. Ceea ce caracterizează acest tip de deșeuri este faptul că acestea sunt deșeuri care prezintă un risc foarte mare atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea oamenilor și a animalelor. Din acest motiv, acestea sunt deșeuri care trebuie gestionate într-un mod care le diferențiază de restul deșeurilor obișnuite.
Fiecare tip de deșeuri periculoase are un protocol de gestionare asociat pentru a asigura eliminarea corespunzătoare a acestora astfel încât să nu devină un pericol pentru sănătate sau pentru mediu.
Clasificarea deșeurilor periculoase
Aceasta este o clasificare generală a celor mai frecvente deșeuri periculoase:
- Deșeuri periculoase corozive: acestea sunt deșeuri periculoase care riscă să corodeze orice suprafață cu care intră în contact. Acestea sunt, de obicei, reziduuri compuse în principal din acizi.
- Deșeuri periculoase prin pootențialul de reactivitate chimică (reactivi chimici): acestea sunt deșeuri periculoase deoarece pot coroda suprafețele cu care intră în contact sau chiar pot deveni explozivi. Reactivii chimici pot deveni periculoși dacă reacționează cu alte substanțe, cum ar fi oxigenul.
- Deșeuri periculoase explozive: acestea sunt deșeuri care, după sugerează și numele, pot exploda dacă nu sunt gestionate corect.
- Deșeuri periculoase inflamabile: acestea sunt deșeuri care sunt deosebit de sensibile la căldură, astfel încât pot declanșa un incendiu sau o explozie cu ușurință.
- Deșeuri periculoase toxice: acestea sunt deșeuri al căror pericol este generat de toxicitatea pentru sănătate, pot fi organice sau anorganice.
- Deșeuri periculoase radioactive: acestea sunt deșeuri al căror pericol rezultă din radiațiile emise.
Exemple de deșeuri periculoase
Acestea sunt doar câteva exemple de deșeuri periculoase, deșeurile periculoase sunt foarte multe și variate:
- Deșeuri periculoase corozive: aceste reziduuri se caracterizează prin corozivitatea atunci când intră în contact cu o suprafață metalică. Un exemplu este acidul sulfuric.
- Reziduuri cu reactivitate chimică periculoasă: Aceste reziduuri sunt periculoase atunci când intră în contact cu alte substanțe care le fac să reacționeze chimic. Substanțele utilizate în laborator, precum și multe metale grele, inclusiv mercurul, cadmiul sau plumbul.
- Deșeuri periculoase explozive: acestea sunt deșeuri care pot exploda atunci când intră în contact cu o sursă de căldură. Cel mai clar caz ar fi dinamita sau praful de pușcă.
- Deșeuri periculoase inflamabile: acestea sunt substanțe care pot arde cu ușurință, creând chiar explozii în anumite situații. Substanțe precum derivații petrolului sau gazele naturale, printre altele, ar putea fi menționate aici.
- Deșeuri periculoase toxice: acestea sunt deșeuri periculoase pentru sănătate. În cazul reziduurilor anorganice, ar putea fi menționate substanțe precum arsenicul sau mercurul, care sunt considerate metale grele. În timp ce în cazul deșeurilor organice cel mai clar exemplu sunt deșeurile medicale de la centrele de sănătate, spitale sau laboratoare.
- Deșeuri periculoase radioactive: acestea sunt reziduuri care emit radiații, reziduuri din uraniu sau plutoniu. În principal, deșeurile produse la centralele nucleare.
Gestionarea deșeurilor periculoase
Mai mulți factori trebuie luați în considerare la manipularea deșeurilor periculoase. În primul rând, manipularea poate fi făcută doar de către cei care au pregătirea necesară pentru a face acest lucru. Aceasta este cea mai bună modalitate de a preveni accidentele.
În al doilea rând, trebuie menționat că gestionarea deșeurilor periculoase trebuie să se facă întotdeauna cu materialele și instrumentele corespunzătoare.
În cele din urmă, trebuie remarcat că fiecare deșeu periculos are un mod specific de a fi gestionat, care este stipulat de protocoalele de gestionare corespunzătoare fiecărui caz. Nu este același lucru maipularea deșeurilor radioactive cu manipularea deșeurilor toxice organice. În fiecare caz, protocolul și măsurile de siguranță necesare vor fi diferite și concrete.
Află unde sunt centrele de colectare a substanțelor periculoase din orașul tău.
Etichetat cu: Recomandari, Substanțe periculoase