Energia eoliană este o mare consumatoare de cupru

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Cuprul, favorizat de conductivitatea și durabilitatea sa ridicată, este utilizat în generatoare de turbine, transformatoare de putere și cabluri electrice.

Datele publicate de compania de consultanță energetică Wood Mackenzie spun că industria eoliană va fi cel mai mare consumator de cupru în următorul deceniu. Această afirmație se bazează pe previziunile de dezvoltare a energiei eoliene, care ajung la instalarea a 650 GW pe uscat și 130 GW în largul mării până în 2020.

Pentru a construi parcuri eoliene vom avea nevoie de 600 ktone pe an, între 2022 și 2028.

Ca o prognoză negativă, Wood Mackenzie prevede o penurie până în 2025 provocată de închiderea mai multor mine. Acest lucru va duce la o creștere a prețului cuprului în următorii 10 ani.

Cablarea va consuma cea mai mare parte 

Datorită conductivității și durabilității sale ridicate, cuprul este utilizat în generatoare pentru turbine eoliene, transformatoare de putere și cabluri în instalații eoliene.

În perioada analizată de Wood Mackenzie, cablarea va reprezenta aproximativ 58% (mai mult de 3 Mt), din consumul de cupru în industria energiei eoliene.

Alternative pentru cupru

Prețurile ridicate ale cuprului au determinat unii producători să ia în considerare materiale alternative pentru unele componente.

Pentru cabluri, aluminiul este mai ușor și mai ieftin, dar este mai sensibil la coroziune și necesită mai multă întreținere. Deoarece se uutilizează o secțiune transversală cu 50% mai mare decât cablurile de cupru, permite atingerea unor niveluri similare de rezistivitate electrică și conductivitate.

În generatoare, majoritatea producătorilor sunt reticenți în a utiliza materiale alternative până când calitatea și fiabilitatea sunt asigurate. Enercon a început să folosească bobine de aluminiu în loc de cupru în generatoarele de pe platforma sa, EP3.

Cuprul este un material esențial pentru construirea viitoarelor sisteme energetice. Acesta joacă un rol important în sistemele de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară, eoliană, a mareelor, hidroenergia, cea de biomasă și cea geotermală. Cuprul este unul dintre cel mai bine cotaţi conductori termici și electrici dintre metalele folosite în infrastructură și designul produselor. Sistemele de alimentare cu energie electrică din cupru generează, transmit și utilizează energie cu o eficiență mai mare, reducând astfel emisiile de gaze cu efect de seră și optimizând costurile ciclului de viață.

Află unde sunt centrele de colectare a metalelor neferoase din orașul tău.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)