Colectarea separată a de­șeurilor este o mare provocare pentru administrațiile locale din Ialomița

Publicat în Ialomiţa acum 3 ani

Cosuri de gunoi colectare selectiva YAGMUR 570x380 1Colectarea selectivă a de­șeurilor este o mare provocare pentru administrațiile locale din Ialomița. Un raport oficial al Gărzii de Mediu Ialomița arată faptul că puțin peste jumă­tate din localitățile jude­țului au făcut demersuri pentru a amenaja spații corespunzătoare depozitării diferențiate a deșeu­rilor. Chiar și în zonele unde infrastructura necesară există, gradul de colectare selectivă este scăzut. Mai mult, în același document oficial, se arată că la nivelul județului există o supra­față de peste 8 ha pe care sunt depozitate ilegal gunoaie.

Demers greu de realizat Indiferența autorităților, pe de o parte, și cea cetățenilor, pe de altă parte, plasează județul Ialomița pe ultimele locuri la nivel național în privința colectării selective a deșeurilor. Colectarea selectivă înseamnă depozitarea deșeurilor diferențiat, în funcție de tipul de material din care sunt confecționate. Astfel, există deșeuri din plastic, hârtie, metal sau sticlă. În teorie, fiecare administrație locală ar trebui să aibă amenajate spații de depozitare pentru fiecare tip de deșeu. Deși legiferat, de acest aspect țin cont foarte puține primării din Ialomița. Iar situația a fost recu­noscută public de Garda de Mediu Ialomița, într-un raport oficial. Respectivul document evidențiază faptul că primăriile din județ mai au de lucru în privința rezolvării problemelor pe care le impune colectarea selectivă a deșeurilor. Conform informațiilor oficiale, doar jumătate din administrațiile locale de la noi au făcut demersuri pentru a amenaja spații astfel încât cetățenii să poată depozita selectiv deșeurile pe care le produc. Chiar și în aceste condiții, nefiind sortate înainte de depozitare, deșeurile sunt aruncate împreună în același loc. Garda de Mediu Ialomița atrage atenția asupra faptului că pentru a stopa acest fenomen, nicio administrație locală nu a aplicat sancțiuni. Mai mult decât atât, comisarii Gărzii de Mediu Ialomița susțin faptul că, deși aveau obligația legală, primăriile nu au realizat campanii de informare a cetățenilor cu privire la posibilitatea de depozitare selectivă a deșeurilor. «Nu se asigură informarea cetățenilor prin mijloace adecvate!» se arată în raportul Gărzii de Mediu Ialomița.

Terenuri acoperite de gunoaie Pe lângă gestionarea problemelor generate de colectarea selectivă, administrațiile locale din Ialomița trebuie să le rezolve pe cele referitoare la depozitele ilegale de deșeuri. Garda de Mediu Ialomița a identificat 50 de zone nevralgice la nivelul județului, din acest punct de vedere. Analiza suprafețelor a evidențiat faptul că depozitele ilegale de gunoaie se întind pe aproximativ 8 ha. Astfel, au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale în valoare de 240 mii de lei.

via Independentonline.ro

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)