De ce este importantă reciclarea hârtiei?

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Reciclarea hârtiei este una dintre cele mai bune metode pentru a arăta că ne pasă de mediul înconjurător.

Prin reciclarea hârtiei se produce hârtie reciclată. Hârtia reciclată se realizează din hârtie măcinată, care este obținută în principal din bucăți de hârtie rămase în urma procesului de fabricare a hârtiei, hârtie pre-consum sau hârtie post-consum, care se obține în principal din reviste, ziare și tot felul de documente.

În stațiile de sortare se alege hârtia și, dacă este potrivită pentru reciclare, aceasta trece la categoria deșeuri de hârtie.

Procesul de reciclare a hârtiei

Procesul de reciclare a hârtiei trece prin mai multe faze:

 • Mai întâi se adăugă solvenți chimici, astfel încât fibrele de hârtie să fie separate.
 • A doua etapă constă în examinarea tuturor materialelor care nu sunt din hârtie.
 • Întregul material este apoi centrifugat, astfel încât particulele din amestec să fie separate în funcție de densitatea lor. Pasul următor se numește flotație, în care cerneala și bulele de aer sunt îndepărtate.
 • Toată această pastă de hârtie este apoi spălată pentru a elimina orice particule mici rămase, în cele din urmă albirea hârtiei cu peroxid de hidrogen sau hidrosulfit de sodiu.

Hârtie reciclată

Este important să rețineți că hârtia reciclată este de o calitate mai slabă, deoarece fibrele din care este compusă sunt rupte în acest proces. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să evităm producerea de deșeuri din hârtie.

În prezent, aproape toate documentele pot fi reciclate, cu excepția cazului în care sunt tratate, cum ar fi luciul sau finisajele plastifiate. Alte hârtii, cum ar fi ambalajele de cadouri nu sunt potrivite, din cauza calității scăzute, care nu ar permite obținerea de hârtie nouă.

Date privind importanța reciclării hârtiei

Potrivit estimărilor WWF, între 74.000 și 93.000 km2 de jungă dispare în fiecare an, un teritoriu similar cu cel al unei țări precum Portugalia. Dacă restrângem perioada, cifrele sunt și mai clare: copacii tăiați în fiecare minut ocupă o suprafață egașă cu 36 de terenuri de fotbal.

Reducerea consumului de hârtie înseamnă mai puțini copaci tăiați pentru producția de hârtie, ceea ce, la rândul său, va avea un impact asupra conservării mediului. Alte motive pentru care ar trebui să reciclăm hârtia în mod regulat sunt următoarele:

 • Economisim apa și a energia utilizată la fabricarea hârtiei
 • Se utilizează  mai puține substanțe chimice în procesul de fabricație.
 • Îmbunătățim calitatea aerului pe care îl respirăm.
 • Reducem riscul de boli cardiace și respiratorii.
 • Contribuim la conservarea speciilor și a biodiversității.
 • Reciclarea generează conștientizare și responsabilitate în cercurile noastre sociale.
 • Reducem contaminarea solului.
 • Reducem necesitatea de a desemna spații noi pentru a depozita deșeuri.

Reciclarea, reutilizarea și reducerea consumului său sunt doar câteva dintre numeroasele cadouri pe care le puteți oferi planetei.

Află unde sunt centrele de colectare a hârtiei din orașul tău.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)