Groapa de gunoi de la Galda de Jos ar putea fi dată în funcțiune peste câteva luni!

Publicat în Alba acum 3 ani

După o întârziere de peste 5 ani, groapa de gunoi de la Galda de Jos (investiție de aproape 24 milioane de euro) ar putea fi dată în folosință în această primăvară

*Locuitorii comunei Galda de Jos NU vor fi deranjați de mirosul degajat de la cea mai mare groapă de gunoi din Transilvania

* Termenul de garanție a început să curgă odată cu realizarea recepției la sfârșitul anului 2017, acesta fiind de 2 ani de zile, iar în 2018 a expirat și garanția acestui obiectiv complet.

Centre de colectare deşeuri în Cluj-Napoca

*Operatorul va prelua un obiectiv fără garanție, iar consecințe sunt foarte greu de estimat.

Anul 2021 vine și cu vești bune în ceea ce înseamnă darea în folosință a depozitului ecologic de la Galda de Jos. Cu o întârziere de peste 5 ani, timp în care majoritatea utilajelor au ieșit deja din garanție, INVESTIȚIA TOTALĂ de aproximativ 60 de milioane de euro pare că a ajuns în sfârșit în linie dreaptă. Un proiect care ar trebui să aducă beneficii imense atât locuitorilor județului Alba, cât și mediului înconjurător. Ar mai fi nevoie de încă vreo 15-20 de ani să ne schimbăm mentalitățile, capitol la care aproape toate primăriile județului (cu câteva mici excepții gen Ciugud), CJ Alba și mai ales Prefectura Alba au pierdut un start prețios.

Cu doar câteva luni înainte ca sistemul integrat de management al deșeurilor să fie activ, nici CJ Alba, nici vreo primărie din județ și nici măcar tăietorii de iarbă la câini din cadrul Instituției Prefectului Județului Alba nu au demarat nicio campanie de informare cu privire la colectarea selectivă în rândul populației și al agenților economici!

Într-un interviu acordat redacției noastre, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a declarat: “După cum se cunoaște, exploatarea depozitului de la Galda de Jos a fost atribuită unei firme, iar în urma acestei licitații o altă firmă câștigătoare a depus o contestație. CNSC a analizat și a respins această contestație. Așteptăm să vedem dacă va continua și la Curtea de Apel, iar dacă nu, vom încheia contractul. Ce este clar este faptul că CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) a fost foarte categoric și a respins toate capetele de acuzare, ca să spun așa. Sperăm ca foarte curând, dacă nu vor mai contestații și alte termene de judecată, să semnăm contractul și să putem începe operarea depozitului ecologic de la Galda de Jos. Firmele care au câștigat licitația pentru colectare vor avea posibilitatea să depună gunoiul în județul Alba, după regulile care au fost stabilite. Noi am construit acest sistem prin finanțare europeană și anul viitor se va și încheia contractul de finanțare”.

Articolul integral pe Informatia de Alba

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)