Ministrul Mediului: măsuri pentru reducerea poluării aerului și echipe de control împotriva celor care depozitează ilegal deşeuri

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Bucureştiul trebuie să devină un oraş smart, în care regulile de mediu să fie respectate, iar echipe mixte de control formate din comisarii de mediu, reprezentanţi ai Poliţiei locale şi ai Poliţiei Române vor acţiona, începând cu data de 1 februarie, împotriva tuturor celor care depozitează ilegal deşeuri, a afirmat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, în cadrul unei întâlniri de lucru online, cu primarii din Capitală.

La întâlnirea au participat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi reprezentanţi ai primăriilor din cele şase sectoare ale Bucureştiului, respectiv Radu Mihaiu – primarul Sectorului 2, Robert Negoiţă – primarul Sectorului 3, Ciprian Ciucu – primarul Sectorului 6 şi city managerii sectoarelor 4 şi 5.

Principalele probleme abordate în cadrul întrunirii de lucru au fost calitatea aerului din București, gestionarea deșeurilor și colaborarea între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și
Primăria Generală a Capitalei și primăriile de sector.

„Bucureştiul trebuie să devină un oraş smart, iar asta înseamnă în primul rând un oraş sănătos, în care regulile de mediu sunt respectate. De aceea, trebuie să acţionăm ferm împreună, indiferent că vorbim despre poluarea aerului sau despre managementul deşeurilor, principalele probleme ale Capitalei. Sunt convins că putem avea rezultate în acest sens doar printr-o viziune comună între noi, autoritatea care reglementează protecţia mediului din România şi dumneavoastră, cei care puteţi implementa măsuri concrete şi cu efecte cuantificabile în viaţa comunităţii bucureştene”, a spus ministrul Barna Tanczos.

În privinţa poluării aerului din Bucureşti s-a stabilit ca, până la elaborarea de către Primăria Generală a Capitalei a noului Plan de Îmbunătăţire a Calităţii Aerului, PMB împreună cu primăriile de sector să conceapă un Plan provizoriu de măsuri care să poată fi implementate imediat pentru reducerea concentraţiilor de poluanţi din aerul Capitalei.

Totodată, pe tema managementului deşeurilor s-a convenit ca, în următoarea săptămână, să fie organizate echipe mixte de control între comisarii de mediu, reprezentanţi ai poliţiei locale şi ai Poliţiei Române, care să acţioneze, începând cu 1 februarie 2021, împotriva tuturor celor care depozitează ilegal deşeuri.

„Vom avea echipe de control în fiecare sector în parte. Acestea vor acţiona ferm împotriva tuturor celor care vor fi prinşi că depozitează ilegal deşeuri şi se vor alege, dincolo de amenzi, inclusiv cu confiscarea autoturismului implicat în acţiunea ilegală. Aceste echipe de control, pe care le vom organiza prin colaborarea între Garda Naţională de Mediu şi reprezentanţii poliţiei locale, vor fi în teren până când toată lumea va înţelege că deşeurile au reguli clare de depozitare şi că organele de control urmăresc îndeaproape respectarea legii. În paralel cu aceste acţiuni, PMB împreună cu primăriile de sector vor trebui să se decidă în privinţa strategiei de dezvoltare de noi platforme de depozitare a deşeurilor în Capitală. Mă bucur că astăzi am avut o întâlnire fructuoasă şi le mulţumesc primarilor şi celorlalţi participanţi pentru asumarea unei viziuni comune, cu măsuri concrete şi uşor cuantificabile”, a mai spus Barna Tanczos.

La finalul întâlnirii, participanţii au căzut de comun acord, la propunerea ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, să organizeze două întâlniri pe lună, în vederea eficientizării acţiunilor pentru Bucureşti. Totodată, vor fi organizate echipe tehnice comune pe trei subiecte majore – deşeuri, calitatea aerului şi control – care vor elabora măsuri şi soluţii în urma celor convenite în întâlnirile la nivel de demnitari.

Ulterior videoconferinţei, ministrul Barna Tanczos a avut o întrevedere cu primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, la sediul MMAP, în cadrul căreia au fost abordate subiecte privind managementul deşeurilor şi calitatea aerului.

via Bucuresti FM

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)