Pericolele depozitelor de deșeuri neconforme și ilegale

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Într-o lume în care se generează tot mai mult gunoi, găsirea de soluții pentru gestionarea și depozitarea acestuia este din ce în ce mai dificilă.

Una dintre cele mai bune soluții este ca deșeurile să ajungă într-o stație de reciclare, unde vor fi tratate corespunzător pentru reciclare sau reutilizare. Cu toate acestea, multe deșeuri și gunoaie menajere se acumulează în depozitele de deșeuri ilegale.

Dar de ce sunt atât de periculoase gropile de gunoi ilegale? Cum afectează mediul? Au efecte nocive asupra oamenilor, animalelor sau plantelor?

Problema depozitelor de deșeuri ilegale

Cum se formează depozitele de deșeuri ilegale?

Depozitele de deșeuri sunt destinate depozitării deșeurilor pe o perioadă nedeterminată, în condiții de securitate și control. Obiectivul acestora este de a evita deteriorarea mediului, contaminarea solului și a apei sau transmiterea bolilor.

Cum facem diferența dintre depozitele de deșeuri conforme și depozitele de deșeuri ilegale.

Primele au o impermeabilizare totală a solului, precum și conducte pentru colectarea biogazului și sisteme de drenare a levigatului generat de descompunerea deșeurilor. În funcție de tipul de deșeuri stocate în ele, depozitele de deșeuri controlate pot fi depozite de deșeuri inerte (deșeuri care nu suferă transformări chimice, fizice sau biologice, cum ar fi molozul), depozite de deșeuri nepericuloase (deșeuri municipale) și depozite de deșeuri periculoase (deșeuri toxice pentru mediu).

În ceea ce privește depozitele de deșeuri ilegale, acestea nu au niciun fel de control sau securitate, deci au un impact nociv asupra mediului: sunt surse majore de contaminare și pot pune în pericol mediul și sănătatea oamenilor.

În mod normal, depozitele de deșeuri neconforme sunt situate în localități mici sau în zone în care nu există infrastructură pentru colectarea, gestionarea și tratarea deșeurilor municipale.

În aceste cazuri, oamenii își aruncă deșeurile pe terenuri părăsite, gropi sau malurile râurilor. Odată cu trecerea timpului, această acumulare crește.

Pericolele depozitelor de deșeuri neconforme și ilegale

  • Contaminarea apei (de suprafață și subterane), a solului și a aerului.
  • Se declanșează boli în cazul animalelor care iau contact cu deșeurile. Mai mult, bioacumularea substanțelor nocive la unele specii poate ajunge în lanțul trofic în cele din urmă la oameni.
  • Deșeurile sunt depozitate fără măsuri de securitate, inclusiv cele care împiedică apariția incendiilor. Aceasta înseamnă că în depozitele de deșeuri ilegale există un risc ridicat de incendiu, întrucât acolo sunt depozitate tot felul de substanțe într-un mod necontrolat, inclusiv cele inflamabile sau explozive.
  • Acestea generează mirosuri pestilențiale și emit gaze poluante. Gazele poluante reprezintă o problemă gravă în depozitele de deșeuri ilegale, care cresc pe măsură ce depozitul de deșeuri crește. De fapt, depozitele de deșeuri au partea lor de vină pentru încălzirea globală, deoarece generează și emit biogaz, un amestec de gaz metan (CH4) și dioxid de carbon (CO2). Se estimează că în 2025 depozitele de deșeuri vor fi responsabile pentru 10% din emisiile de gaze cu efect de seră produse la nivel mondial.
  • Gropile de gunoi sunt legate de o creștere directă a numărului de animale care transmit boli. Depozitele neconforme sunt un punct de atracție pentru insecte și animale, cum ar fi rozătoarele. Prezența lor, alături de alți poluanți, face ca aceste locuri și împrejurimile să fie vectori de transmitere a bolilor.

De unde știi dacă un depozit este ilegal?

Depozitele de deșeuri ilegale nu au niciun tip de control sau sistem de securitate. De cealaltă parte, depozitele de deșeuri conforme și legale respectă legislația și prezintă anumite caracteristici. Cele mai importante sunt:

  • Curățenia. Perimetrele depozitelor de deșeuri legale sunt curate și lipsite de vegetație, cum ar fi tufișuri, copaci, ziduri etc.
  • Accesele semnalizate. Depozitele legale au acces semnalizat, permit intrarea și ieșirea vehiculelor și sunt perfect delimitate cu un gard periferic care împiedică accesul animalelor sau al persoanelor neautorizate.
  • Servicii și infrastructuri. Toate depozitele de deșeuri controlate au cântare pentru a cunoaște cantitatea de deșeuri pe care o depozitează companiile de salubritate. În plus, au servicii auxiliare precum apă și electricitate.
  • Sisteme de drenare a apelor pluviale. Depozitele legale au canale care împiedica stagnarea apei de ploaie în depozitul de deșeuri.
  • Ecran de protecție vizuală. Toate depozitele de deșeuri conforme au o barieră ecologică formată din sol și copaci pentru a reduce impactul vizual al depozitelor de deșeuri.
  • Sistem pentru colectarea și tratarea levigatului și a gazelor (biogaz). Multe depozite de deșeuri legale au, de asemenea, o mică instalație de tratare a deșeurilor.

Dacă un depozit de deșeuri nu are aceste caracteristici, este un depozit de deșeuri neconformi și așadar ilegal.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)