Apel către populație cu ocazia Zilei internaționale de conștientizare asupra risipei alimentare

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Premierul Ludovic Orban face un apel către populație cu ocazia Zilei internaționale de conștientizare asupra risipei alimentare, în care atrage atenția că în urmă cu 50 de ani posibilitatea unei alerte mondiale în sfera risipei de alimente era absurdă

Cu 76 de kg deseuri alimentare pe cap de locuitor dupa ultimele cercetari, conform Agendei 2030 pentru dezvoltarea durabila, adoptata de ONU, Romania si-a asumat reducerea cu 50% a risipei alimentare pana in anul 2030.

„Acum jumătate de secol și chiar mai puțin, posibilitatea unei alerte mondiale în sfera risipei de alimente ar fi părut, probabil, bizară spre absurdă. Dar iată că lucrurile se schimbă în viteză și, astăzi, mapamondul se află în situația de a constata că mâncarea devine gunoi în multe state dezvoltate, în timp ce, în zone sărace sau de conflict de pe glob, populații întregi sunt amenințate de foamete”, transmite premierul.

Conform premierului, România este printre ţările europene care a adoptat, deja, un cadru legislativ care ar trebui să diminueze risipa alimentară.

„Pe continentul nostru a luat ființă conceptul băncilor de alimente și există o Federație Europeană a acestor bănci, deja prezente și în România, prin eforturile unor oameni și ale unor entități interesate de reducerea risipei, coroborată cu sprijinirea celor care au nevoie de bunurile destinate risipei. Practic, este vorba despre recuperarea surplusului de alimente și donarea către organizații caritabile care sprijină persoane defavorizate, atât local, cât și transfrontalier, ceea ce conduce inclusiv la întărirea solidarității între țări. De altfel, țara noastră este printre statele care au adoptat un cadru legislativ menit să diminueze risipa alimentară, respectiv să stimuleze operatorii economici în valorificarea alimentelor care se află în termenul de valabilitate în favoarea persoanelor defavorizate.

Așadar, îi îndemn pe toți cei care la sfârșitul zilei constată că au cumpărat prea multă mâncare, înainte de a o arunca, să se gândească cum anume ar trebui să procedeze pentru a avea o conduită de consum moderată, astfel încât să reducă la minimum cantitatea de alimente irosită.”, a conchis Ludovic Orban.

 

Citește mai multe despre compostarea deșeurilor biodegradabile

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)