Legea gunoiului biodegradabil prinde târgumureșenii în ofsaid

Publicat în Mureş acum 3 ani

Există legi care sunt bune și care au în interes binele nostru, al oamenilor, nu doar acum, ci și în viitor. Din păcate, există și legi pentru care românii încă nu sunt pregătiți, nici material, dar nici sufletește. Acesta ar fi și cazul legii care impune separarea materialelor biodegradabile, care va intra în vigoare la data de 20 februarie 2021. Târgu-Mureșul momentan nici nu se poate gândi la sortat gunoiul, pentru că încă nu este sigur că mâine va mai goli cineva tomberoanele. Dar legea e lege și trebuie respectată.

Invitat la emisiunea ”Instituția”, difuzată la televiziunea mureșeană M9 în data de 8 februarie, Dănuț Ștefănescu, director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Mureș, explică la ce ne-am putea aștepta în momentul intrării acesteia în vigoare.

„Legea prevede că nu mai ai voie să arunci la comun deșeurile biodegradabile. Până acum trebuia să faci selecția la PET-uri, sticlă și metal. Acum trebuie și aceste deșeuri biodegradabile să fie colectate separat sau chiar folosite în gospodărie pentru a le fermenta și a crea acel compost care se folosește ca îngrășământ în agricultură sau în gospodăria personală. În deșeurile biodegradabile intră toate resturile de legume, resturile de la curățirea pomilor, de la adunarea resturilor din legumicultură, pentru cei care au în curte, iar la bloc resturile de mâncare care se aruncă. Toate acestea trebuie colectate separat. De aici încolo, operatorul de salubritate (sperăm că va fi unul – n.r.), care este angajatul Primăriei, va avea această sarcină. Pentru gospodăriile populației, Primăria are un operator care să adune selectiv aceste deșeuri, care sunt duse în stații de compostare, se compostează, se formează acel îngrășământ, se usucă și se vinde tot către populație pentru a se folosi. Legea este, trebuie pusă în aplicare. Cetățeanul trebuie să știe foarte clar, în ce zi vine operatorul ca să ridice aceste deșeuri biodegradabile”, a spus directorul executiv al APM Mureș.

Citește continuarea pe Zi-de-Zi.ro

Etichetat cu: , , , , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)