Medicamentele expirate ajung la gunoi, deși e interzis. Farmaciile refuză să le primească pentru că legea e incompletă

Publicat în Recomandari acum 1 an
medicamente

medicamente

Un ordin al ministrului Sănătății, dat încă din 2014, prevede ca pastilele să fie duse înapoi în farmacii, însă legislația nu vine şi o procedură specifică. Mai mult, farmaciştii ar trebui să aibă spații de depozitare și să le distrugă pe cheltuiala lor. Din această cauză, de cele mai multe ori, refuză.

Farmacistă: „Pot veni tot felul de medicamente, cum sunt aici cele pentru aerosoli. Noi nu le putem da la firmele cu care avem contract. Deci ar trebui să le sortăm, medicamentele se vor clasifica în medicamente eliberate pe bază de rețetă sau OTC care se pun la comun”.

Pentru că au expirat ori nu le mai sunt necesare anumite tratamente, oamenii rămân cu pungi întregi de pastile, siropuri ori spray-uri. Unii încearcă să le ducă la farmacie, așa cum prevede un ordin al ministrului Sănătății, emis încă din 2014.

Beatrice, farmacistă: „Farmaciile ar trebui să plătească din buzunarul propriu ceea ce înseamnă colectarea de deșeuri periculoase. Se plătește pe kg, ar fi o sumă și de două-trei mii de lei. O altă problemă este cea a spațiului, se întocmesc procese verbale în ceea ce privește fiecare medicament, compoziție, loturi, termen de expirare”

Așa se face că doctoriile ajung în coșul de gunoi. Angajaţii de la o singură staţie de sortare a deşeurilor din Capitala găsesc într-o singură lună câteva sute de kilograme de pastile.

Traian Iulian Giurgea, specialist în managementul deșeurilor: „În deșeurile municipale se găsesc frecvent medicamente. Ajung ca refuz de sortare și refuzul de sortare, teroretic, ajunge pentru valorificare energetică. Există pe clasă 20 medicamente cu asterisc, care sunt periculoase, şi fără asterisc, care nu sunt considerate periculoase”

Farmacistă: „Cele mai periculoase medicamente care se pot arunca în pânza freatică sunt cele citotoxice, care se folosesc în chimioterapie, de antibiotice, care pot fi consumate de tot, consumate de faună, floră, sau hormoni”

Ordinul care ar trebui să reglementeze primirea medicamentelor expirate de la populație nu prevede o sancţiune în cazul în care o farmacie refuză acest lucru. În schimb, persoanele fizice care aruncă tratamente expirate la coşul de gunoi menajer sunt sancţionate cu o amendă de 1000 lei.”

Farmaciștii independenți au venit cu un proiect care prevede ca medicamentele expirate să fie colectate în pubele speciale amenajate în curțile spitalelor, unde oricum se colectează astfel de deșeuri, ori în containere speciale, care să fie amplasate lângă dispensare pentru oamenii care locuiesc în mediul rural. Proiectul a ajuns inclusiv în Parlament, dar până acum nu a existat o reacție. Mai mult, de luni de zile, aleșii tergiversează dezbaterea unui alt proiect care ar simplifica procedurile de returnare a medicamentelor în farmacii.

via Știrile Pro TV

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)