Medicamentele expirate vor putea fi duse la orice spital de stat sau privat, de la 1 ianuarie 2024

Publicat în Recomandari acum 5 luni
medicamente

medicamente

O nouă lege publicată în Monitorul Oficial reglementează circuitul medicamentelor expirate, care vor putea fi predate către spitalele de stat, dar și către cele private. Am discutat  dacă și cum se poate aplica această lege cu Anca Fâcă  – farmacist primar șef, invitata lui Răzvan Ursuleanu #InComunitate.

„Indicat ar fi ca fiecare dintre noi să își verifice cutia cu medicamente, iar în cazul în care există medicamente cu termenul de expirare depășit sau că are medicamente pe care nu le mai folosește, să le pună într-o pungă și să le predea la cel mai apropiat spital.

Conform legislației care este deja apărută, încă nu avem normele de aplicare ale legii, dar pe completările legii  95/2006 știm că fiecare unitate sanitară, publică sau privată, va trebui să amenajeze un spațiu special, securizat, la nivelul spitalului, pentru colectarea deșeurilor. 

Eficiența terapeutică a medicamentele care nu au fost ținute în condiții optime scade și ar trebui ca și acestea să fie predate spitalelor. „Dacă un produs nu este păstrat în condițiile stipulate în prospect, există riscul ca substanța activă să se degradeze, iar efectul terapeutic nu va mai fi cel precizat în prospect.” , spune Anca Fâcă  – farmacist primar șef

Activitatea de colectare va intra în sarcina spitalelor, dar nu și în cea a farmaciilor care asigură medicamente pentru pacienții internați. Prin alocarea de fonduri speciale, vor fi create circuite separate pentru a se evita amestecul de deșeuri de natură medicamentoasă de la populație cu cele generate de activitatea spitalului. Cetățenii vor avea la dispoziție containere securizate, care să permită doar aruncarea deșeurilor, de către aceștia.

 Activitatea de colectare a medicamentelor de la pacienți va intra în sarcina unităților sanitare și nu în sarcina farmaciei de circuit închis, care asigură medicamentele pentru pacienții internați.

Se vor pune la dispoziție niște containere speciale, în care doar se vor putea pune medicamentele expirate, dar nu se vor putea scoate, trebuie să fie niște containere securizate, de dimensiuni rezonabile, astfel încât să poată fi manevrate și duse către centrul de colectare provizorie din spital. Se va ține clar o evidență separată pentru deșeurile rezultate din colectarea medicamentelor expirate și neutilizate de la populație și nu se vor amesteca cu deșeurile rezultate din activitatea medicală din spital.”

 Toate medicamentele au un termen de valabilitate înscris pe cutia care îl conține. Anca Fâcă ne-a oferit și un mic ghid de citire a datelor înscrise pe ambalaje.

 „Atâta timp cât pe cutia unui medicament apare înscris un anumit termen de valabilitate, fie că este trecut cu zi,  lună și an, putem folosi până în ziua respectivă, dacă nu este precizată ziua și să trecută doar luna și anul, medicamentul respectiv poate fi utilizat până în ultima zi a lunii respective. Fiecare producător, în momentul în care stabilește termenul de valabilitate pentru un produs , face anumite teste de stabilitate și verifică dacă până la finalul perioadei de valabilitate, produsul poate fi folosit în condiții de siguranță.”

Românii vor putea scăpa de medicamentele expirate într-un mod civilizat, care să susțină și demersurile pentru o planetă verde. Aruncarea acestui tip de deșeuri, în mod arbitrar, pune în pericol fauna, apele și pe fiecare dintre noi. Această colectare controlată va începe curând.

„De la 1 ianuarie 2024 ar trebui ca fiecare cetățean al României să poată merge la orice unitate sanitară publică și privată să aducă medicamente expirate pe care le are. Asta este ideea acestui proiect, să se creeze mijloacele prin care pacientul român să poată preda medicamentele cât mai ușor.”, a precizat Anca Fâcă  – farmacist primar șef

via București FM

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)