Unde putem duce medicamentele expirate? Noi reguli vor intra în vigoare în 2024

Publicat în Recomandari Sfaturi practice acum 2 luni
medicamente

medicamente

Medicamentele expirate sunt considerate deșeuri periculoase și nu trebuie aruncate la coșul de gunoi. Unde trebuie predate acestea, potrivit noilor reglementări?
Unde putem duce medicamentele expirate?

Medicamentele expirate şi neutilizate vor trebui returnate la spitale, publice sau private, unde vor fi amenajate puncte de colectare. Legea a fost promulgată marți de preşedintele Klaus Iohannis și intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Medicamentele expirate şi cele neutilizate sunt considerate deşeuri periculoase şi populaţia va fi avertizată asupra acestui lucru. Legea promulgată de către şeful statului prevede şi introducerea obligativităţii unei menţiuni exprese, în conţinutul materialelor publicitare pentru medicamente destinate publicului larg, potrivit căreia, medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase.

Populaţia va fi avertizată cu privire la medicamentele expirate
Populaţia va fi avertizată în acest sens mai prevede legea adoptat promulgată de Klaus Iohannis. Astfel, va fi introdusă obligativitatea includerii unei menţiuni exprese, în conţinutul materialelor publicitare pentru medicamente destinate publicului larg, potrivit căreia medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase.

Prospectul va include şi menţionarea vizibilă şi uşor de citit, cu font Times New Roman, format îngroşat şi cu majuscule, cu următoarea atenţionare: „Medicamente expirate şi/sau neutilizate trebuie returnate la spitale publice sau private”; mărimea textului avertismentului nu poate fi mai mică cu mai mult de 2 puncte decât mărimea denumirii medicamentului; este interzisă inserarea unui text al cărui font să aibă dimensiunea mai mare sau egală cu cea a avertismentului, cu excepţia denumirii medicamentului. Implementarea acestei prevederi se va face cu ocazia primei modificări a prospectului, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2028.

De asemenea, „orice material publicitar destinat publicului larg trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii: denumirea medicamentului, precum şi denumirea comună dacă medicamentul conţine o singură substanţă activă; informaţiile necesare pentru utilizarea corectă a medicamentului; o invitaţie expresă, lizibilă, de a citi cu atenţie instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj, formulată după cum urmează: «Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate şi/sau neutilizate se consideră deşeuri periculoase»”.

Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor de colectare a medicamentelor expirate sau neutilizate de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Metodologia se stabileşte prin norme aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii, conform unui alt amendament.

Conform legii, „în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Consiliul Naţional al Audiovizualului va modifica prin decizie Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completătile ulterioare, pentru a implementa prezentele modificări referitoare la avertizări în reglementările privind publicitatea la produse medicale, suplimente alimentare, alimente cu destinaţie nutriţională specială, respectiv reglementările privind anunţurile de interes public”.

via Monitorul de Cluj

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)