Legea compostului se aplică de la 1 ianuarie!

Publicat în Recomandari acum 4 ani

De la 1 ianuarie vom fi obligaţi să colectăm separat deşeurile bio-degradabile, precum fructele şi legumele alterate sau alte resturi vegetale. Cei care nu respectă legea vor plăti amenzi cuprinse între 400 și 20.000 de lei.

Primăriile trebuie să pună la dispoziţia oamenilor pubele speciale, iar firmele de salubrizare vor prelua aceste resturi ca să le transforme, ulterior, în compost pentru agricultură. Cetățenii care nu respectă legea pot fi amendați cu sume cuprinse între 400 şi 800 de lei, iar societățile comerciale cu până la 20.000 lei.

De asemenea, operatorii de instalații de compost riscă amenzi cuprinse între 15.000 și 30.000 în cazul în care compostul pe care îl produc conține, printre altele, substanțe otrăvitoare, poluante și radioactive. În plus, amenzile se vor aplica și pentru nerespectarea utilizării tipului de compost adecvat, respectiv compost de calitate foarte bună – Categoria A, în agricultură și horticultură sau a compostului de Categoria B pentru spații verzi, urbane și rurale.

Pentru compostul de Categoria C de calitate inferioară Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au la dispoziţie 6 luni de la data publicării legii pentru elaborarea normelor tehnice, întrucât acesta nu întrunește calitățile unui compost curat.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeşeurilor în mediul urban.

Citește mai departe pe antena3.ro

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)