Cetățenii care nu separă biodeșeurile riscă amenzi cuprinse între 400 și 800 lei

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Legea privind gestionarea deşeurilor compostabile a intrat în vigoare în prima zi a noului an, fiind un act normativ care urmăreşte încadrarea ţării noastre în ţintele de reciclare a deşeurilor asumate în faţa Comisiei Europene.

Legea obligă autorităţile administraţiilor publice locale să implementeze colectarea separată a deșeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeşeurilor, în mediul urban, dublată de implementarea schemei plăteşte pentru cât arunci și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

Potrivit legii, cetățenii și operatorii economici care nu separă biodeșeurile riscă amenzi cuprinse între 400 și 800 lei, respectiv 10.000 și 20.000 lei pentru persoanele juridice. De asemenea, operatorii de instalații de compost riscă amenzi cuprinse între 15.000 și 30.000, în cazul în care compostul pe care îl produc conține, printre altele, substanțe otrăvitoare, poluante și radioactive.

În plus, amenzile se vor aplica și pentru nerespectarea utilizării tipului de compost adecvat, respectiv compost de calitate foarte bună – categoria A – în agricultură și horticultură sau a compostului de categoria B pentru spații verzi, urbane și rurale. Procesul de compostare implică fermentarea lentă a deşeurilor biodegradabile, în urma căruia acestea se transformă în îngrăşământ natural pentru soluri.

Deşeurile biodegradabile reprezintă deşeurile provenite din grădini şi parcuri, resturile alimentare sau cele provenite din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante sau magazinele de vânzare cu amănuntul etc. Aproape orice provine din sol poate fi compostat: capete de castravete, cotoare de mere, coji de fructe, legume sau ouă sau orice resturi de resturi alimentare sau vegetale.

Autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile.

În acelaşi timp, autorităţilor administraţiilor publice locale le revine şi obligaţia de a asigura informarea cetăţenilor prin mijloace adecvate. Pe scurt, primăriile trebuie să pună la dispoziţia oamenilor pubele speciale, iar firmele de salubrizare vor prelua aceste resturi pentru a fi transformate, ulterior, în compost pentru agricultură.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor menţionate se fac de personalul împuternicit din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu. În lipsa unei infrastructuri de colectare, ţara noastră riscă sancţiuni de peste 200.000 de euro pe zi din partea Uniunii Europene.

via Trustul de Presa al MAPN

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)