Garanţie pentru ambalaje şi PET-uri

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Ministrul Mediului vorbește din nou despre garanţia pentru ambalaje şi PET-uri, astfel încât să fie returnate şi reciclate, de data aceasta dă și termene.

Românii care cumpără băuturi la PET, vor primi o sumă din bani înapoi dacă returnează sticla în magazin, a declarat miercuri, Ministrul Mediului, Costel Alexe. Acest lucru se va întâmpla începând de anul viitor.

Vezi aici firmele autorizate care colectează plastic sau PET-uri în România.

„România se află în faţa unei oportunităţi istorice. Sperăm ca până la finalul anului să avem Hotărârea de Guvern privind sistemul garanţie-depozit şi să nu mai regăsim la depozitele ecologice de deşeuri, care de fapt sunt adevărate gropi de gunoi, pe câmpuri, prin păduri sau pe plajă cantităţi imense de reciclabile, PET-uri şi sticlă”, a arătat Costel Alexe.

„Prin acest sistem garanţie-depozit-returnare, toţi cetăţenii României care vor merge la magazin, fie că şi-au luat băuturi răcoritoare sau alcoolice, vor primi înapoi o garanţie pe acel recipient, care trebuie introdus în economia circulară”, a precizat oficialul guvernamental.

Ministrul Mediului a mai precizat și faptul că în maximum patru săptămâni va fi pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern care va legifera acest procedeu de garanție-depozit.

Ministrul Mediului face un apel către autoritățile locale și către mediul de afaceri în ceea ce privește pungile biodegradabile.

„Dacă marii retaileri au reuşit să folosească pungile biodegradabile astfel încât să nu mai poluăm mediul înconjurător atât de grav, aş face un apel către autorităţile publice locale şi către mediul de afaceri să înţeleagă că şi în micile pieţe şi magazine trebuie să trecem la biodegradabile”, a mai spus Costel Alexe.

Via Monitorul de Cluj

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)