SCAPA – Colectarea ambalajelor de pesticide

Publicat în Recomandari acum 2 ani
 colectarea ambalajelor produselor de protecție a plantelor

Colectarea ambalajelor produselor de protecție a plantelor

SCAPA – Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide al AIPROM este un mecanism de colectare, transport şi valorificare a deşeurilor de ambalaje din plastic, metal şi hârtie provenite de la produsele de protecţia plantelor (PPP) importate sau produse în România de către companiile care susţin sistemul. Începând cu anul 2008, campania de colectare a ambalajelor din Plastic / Metal / Hârtie provenite de la PPP se desfăşoară la nivel naţional sub sloganul “SCAPA de ambalaje!”.

Toate serviciile de colectare prin SCAPA sunt gratuite atât pentru fermieri cât şi pentru distribuitorii produselor, cu respectarea strictă a Condiţiilor de preluare ale sistemului.

Tripla clătire este procedura prin care se decontaminează ambalajele reducându-se pericolul pentru sănătate şi mediu. Prin urmare, după folosirea completă a produsului, containerele goale trebuie clătite astfel:

  • Goliţi complet conţinutul recipientului în rezervorul echipamentului de stropit.
  • Umpleţi ambalajul cu apă la ¼ din volumul său.
  • Puneţi capacul şi agitaţi viguros timp de câteva secunde.
  • Goliţi apa de clătire în rezervorul echipamentului de stropit.
  • Repetaţi de încă 2 ori paşii II şi IV; faceţi recipientul inutilizabil, de preferat fără a-i deteriora eticheta, separaţi capacul de ambalaj şi puneţi-l în sacii special destinaţi colectării ambalajelor.

Tripla clatire

Ambalajele din plastic şi metal vor trebui decontaminate prin procedura de triplă clatire, golite de conţinut, uscate, curate, separate de capace, iar ambalajele de hârtie, saci sau cutii, trebuie să fie curăţate şi compactate.

Clătirea ambalajelor aduce după sine următoarele beneficii:

  • Economice: un ambalaj care nu a fost clătit mai poate conţine până la 5% produs.
  • De eficienţă: prin clătirea ambalajelor întreaga cantitate de produs este folosită, deci concentraţia corectă pentru tratarea culturii, mărindu-se astfel eficienţa tratamentului.
  • De siguranţă: un ambalaj bine clătit nu va conţine redizuuri, evitându-se astfel riscuri de intoxicaţie şi alte accidente.
  • De mediu: un ambalaj care a fost clătit de 3 ori nu va contamina mediul înconjurător.

Despre programul SCAPA de colectare a ambalajelor produselor de protecție a plantelor ne vorbesc specialiștii Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM în materialul următor.

 

În afara perioadei de colectare Centrele de Colectare SCAPA sunt obligate să preia doar ambalajele provenite de la clienţii lor direcţi. Pentru orice cantităţi mai mari de 30 mc se pot organiza transporturi directe, atât de la ferme cât şi de la Centrele de Colectare , în baza unei solicitări telefonice la 0800 800 211 (apel telefonic gratuit) sau la adresa de e-mail , dar numai după o inspectare în prealabil a condiţiilor de colectare.

Mai multe informații pe aiprom.ro/proiecte/scapa

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)