Cum reducem consumul de plastic

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Faptul că materialele plastice au devenit o durere de cap pentru întreaga planetă este demonstrat de faptul că tot mai multe guverne propun măsuri pentru a atenua impactul lor asupra mediului. Fără a merge mai departe, Europa va interzice vânzarea pe teritoriul său a materialelor plastice de unică folosință, cum ar fi paiele, tacâmurile de unică folosință etc.  Pentru a vedea amploarea problemei, iată câteva statistici:

  • În fiecare an, 500 de miliarde de sticle de plastic sunt produse în întreaga lume.
  • În 2020 am generat peste 500 de milioane de tone de plastic, cu 900% mai mult decât în 1980.
  • Plasticul din oceane reprezintă deja peste 150 de milioane de tone din totalul deșeurilor.
  • Până în 2050, oceanele ar putea conține mai multe obiecte din plastic decât pești.
  • În jur de opt milioane de tone de plastic ajung în mări și oceane în fiecare an.

Nu mai este suficient să ne gândim la reciclarea sau reutilizarea plasticului, este esențial să începem să reducem consumul acestuia, dar… cum se face?

Sfaturi pentru reducerea consumului de plastic

  Evitați materialele plastice de unică folosință, cum ar fi paiele de băut

Materialele plastice de unică folosință, cum ar fi farfuriile și tacâmurile fabricate din plastic, ne fac viața mai ușoară, dar dăunează planetei. Astfel de produse au alternative viabile și trebuie să optați pentru ele. 

Cand mergeti la cumparaturi, luati cu dvs. o sacoșă de panză

Mergem la supermarket cel puțin o dată pe săptămână să umplem frigiderul. Dacă de fiecare dată când mergem vom folosi sacoșe reutilizabile, sănătatea planetei noastre se va îmbunătăți. De acum înainte, amintește-ți să iei sacoșa cu tine la cumpărături.

Reciclează guma pentru că… și ea este făcută din plastic!

Marea majoritate a gumelor comercializate astăzi includ plastic în compoziția lor. Încercați să reduceți consumul lor și aruncați-le în recipientul potrivit pentru reciclare. Puteți opta, de asemenea, pentru guma naturală sau organică.

Cumpărați mai multe alimente vrac și mai puține produse ambalate

Recipientele de unică folosință inundă supermarketurile (tăvi de polistiren, PET-uri, tetrapacks, recipiente din plastic etc.), dar există o alternativă: tot mai multe supermarketuri oferă posibilitatea de a cumpăra vrac.

Înlocuiți caserolele din plastic cu recipiente din sticlă sau oțel

Dacă mâncați la serviciu, veti folosi zilnic caserola. Vă sugerăm să vă schimbați rutina și să o inlocuiți cu recipiente din sticlă sau inox. Nu numai că planeta va aprecia acest gest, ci va fi bine pentru sănătatea dumneavoastră, deoarece unele dintre aceste ambalaje de plastic pot elibera substanțe nocive.

Când întindeți rufele la uscat utilizați cârligele din lemn în locul celor din plastic

Chiar și cele mai mici acțiuni pot avea un impact pozitiv asupra planetei noastre. De exemplu, un lucru atat de simplu cu ar fi întinderea hainelor la uscat poate deveni un act extraordinar dacă vom schimba cârligele de plastic cu unele din lemn.

Conștientizarea importanței reducerii consumului de plastic

Dacă, pe lângă reducerea consumului proipriu de materiale plastice, reușiți, prin exemplul vostru, ca și familia, prietenii și colegii voștri să facă acest lucru, impactul acțiunilor voastre pentru binele planetei va crește exponențial.

Depozitați materialele plastice în coșul de reciclare potrivit

Ritmul accelerat în care traim face ca uneori să nu acordăm atenție detaliilor. Prin urmare, atunci când reciclăm unu deșeu de plastic,  poate ajunge într-un recipient greșit. Înainte de a depozita deșeurile, opriți-vă și gândiți-vă unde trebuiesc puse. 

Evitați produsele cosmetice care conțin microplastice, cumpărați-vă o perie biodegradabilă și îmbrăcați-vă în țesături naturale

Piața oferă în prezent o multitudine de produse alternative fără materiale plastice. De la rujuri fără microplastic sau perii de pieptenat din lemn la tricouri realizate din țesături naturale. 

Oferiți ambalajelor o a doua șansă

Dacă nu aveți de ales, puteti sa cumpărați o sticlă sau ambalaj de plastic de la supermarket, dar dacă se poate, utilizați-le din nou în loc de a le transforma în deșeuri. Sticla poate fi reumplută de câte ori doriți, iar ambalajul poate fi utilizat pentru a depozita alte alimente.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)