A intrat in vigoare vigoare directiva Uniunii Europene pentru interzicerea obiectelor de unică folosință confecționate din plastic. Votul pe această inițiativă a avut loc acum 2 ani, iar directiva face parte dintr-un set de măsuri destinate luptei împotriva poluării pe teritoriul Uniunii Europene.
Pe lângă faptul că vizează cele mai frecvente gunoaie din plastic, care pot fi aruncate pe plajă sau prin pădure, directiva va interzice paharele din polistiren de unică folosință și cele fabricate din materiale plastice oxo-degradabile care se dezintegrează în fragmente mici.
Statele membre ale UE vor trebui să introducă măsuri pentru a reduce utilizarea recipientelor din plastic și a capacelor din plastic pentru băuturile calde. Până în 2025, sticlele de plastic ar trebui să fie din 25% conținut reciclat, iar până în 2029 90% dintre acestea să fie reciclate.
De asemenea, UE se confruntă cu flagelul șervețelelor umede care ajută la înfundarea canalizărilor.
Șervețelele umede, prosoapele igienice, filtrele de tutun și cupele vor fi etichetate dacă sunt realizate din plastic. Ambalajul îi va avertiza pe consumatori de daunele aduse mediului prin eliminarea incorectă a acestor articole.
Principiul „poluatorul plătește” va fi extins la producătorii de plase de pescuit, astfel încât companiile – nu și echipajele de pescuit – să plătească costul plaselor pierdute pe mare.
Produsele din plastic care nu se vor mai găsi de astăzi în magazine
Tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri și bețișoare)
Farfurii de plastic de unică folosință
Paie din plastic
Suporturi de balon din plastic
Recipiente din plastic pentru alimente
Pahare din polistiren expandat
via Bzi.ro
Etichete: Plastic de unică folosință