Numere de plastic – PET, PETE, HDPE, PVC, PP, PS, EPS

Publicat în Recomandari acum 8 ani

PET – (engleză) animal de casă, animal de companie. Se pare că noi toţi suntem iubitori de animale. Ne plac atât de mult încat avem zeci în jurul nostru.

Ce înseamnă de fapt:

pet-1.pngPET – (PETE) – (Polyethylene terephthalate) Polietilenă tereftalată. Folosire: recipiente, flacoane, fibre, izolator termic. Uşor, rezistent la coroziune și reciclabil. Poate fi transformat în fibre sintetice sau folie.

pet-2.pngHDPE – (high density polyethylene) Polietilenă de înaltă densitate.Fabricată din petrol. Material uşor reciclabil. Folosire: ambalarea detergenţilor, produse de îngrijire a părului şi ulei de motor, țevi de plastic, bidoane şi recipienţi pentru lichide, rezistent la coroziune. Se pot obţine alte ambalaje sau pungi.

pvc.pngPVC – (polyvinyl chloride) Clorură de polivinil. Folosire: conducte, jucării, mobilier, ambalaje. Ieftin, rezistent în timp, uşor de manevrat. PVC-ul este o ameninţare majoră pentru mediu şi sănătate. Greu de reciclat, implicând costuri ridicate.

lpde.pngLDPE – (low density polyethylene) Polietilenă de joasă densitate. Utilizare: în special pentru diferite ambalaje, pungi, sacoşe, folie. Poate fi reciclat în acelaşi tip de produse.

pp.pngPP – (polipropilen) Polipropilenă. Utilizare: îmbrăcăminte, flacoane, găleţi şi frânghii. Prin recilare se obţin fibre. Se degradează prin expunere directă la lumină solară, UV.

ps.pngPS – (polystyrene) Polistiren. Unul dinte cele mai folosite plasticuri. Expandat, extrudat sau spuma. O largă paletă de întrebuinţare: pahare, ambalaje pentru alimente (iaurt, smântână), caserole pentru alimente, izolator termic. Este greu de reciclat, are o valoare scăzută şi nu este acceptat în majoritatea centrelor de reciclare.

Derivate ale polistirenului. OPS – (oriented polystyrene) HIPS – (high impact polystyrene) XPS – (extruded polystyrene) EPS – (expanded polystyrene)

other.pngOTHER – altele (policarbonat, ABS). Orice alt tip de plastic care nu a fost menţionat. Poate fi un amestec de oricare; toate cele de mai sus sau un material plastic care nu este uşor reciclabil. De evitat dacă este posibil. Utilizare: o largă paletă de produse, de la CD-uri, DVD-uri până la echipament de laborator, industria auto, carcase pentru produsele electronice și electrocasnice etc.

Etichetat cu: ,

3 comentarii
 • Ioana spune:

  Buna ziua,
  Informatiile sunt foarte utile.
  O mica precizare: pentru PVC (unii mai spun si PCV) numele este policlorura de vinil.
  Cea care se polimerizeaza este clorura de vinil si aceasta contituie monomerul. Deci “poli” apare inaintea numelui monomerului.
  Similar PET – polietilentereftalat.

 • Marian spune:

  Buna seara ,
  Plasticul din interiorul masinilor si barele la ce categorie se incadreaza ?
  Va multumesc !

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)