Taxa pentru punga de la raionul de fructe și legume

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Anul 2021 începe în forță și deja apare o nouă taxă care îi vizează pe toți românii! Aceasta intră în vigoare de azi, 2 ianuarie însă este destul de cunoscută în anumite locații. Noua taxă are ca scop reducerea poluării în România. De sâmbătă, românii care merg la LIDL și cumpără fructe și legume trebuie să știe că vor plăti 9 bani pentru fiecare punguță de plastic pe care o folosesc.

Taxa pentru această pungă face parte din campania numită ”Punga Nu, Mersi!”, campanie care acționează în linie cu strategia REset Plastic a grupului Schwarz, ce își propune să diminueze cantitatea de plastic folosită de companie cu cel puțin 20%, până în 2025 și să închidă ciclurile de reciclare. Taxa pentru punga de la raionul de fructe și legume este deja aplicată în magazine precum Kaufland, Carrefour sau Mega Image.

Taxă pentru ambalaje

Având în vedere că reciclarea nu este punctul forte al românilor, va trebui să plătim, în curând, 50 de bani pentru fiecare ambalaj de apă, băuturi răcoritoare și alcoolice cumpărate din magazine. Suma, care este una modică, reprezintă garanția pe care comercianții o vor reține de la clienți pentru fiecare PET, sticlă sau doză de metal.

Chiar dacă va trebui să plătim puțin mai mult pentru aceste ambalaje, banii vor putea fi recuperați de la orice magazin din țară după returnarea ambalajului. Ambalajele vor putea fi predate la orice magazin care comercializează băuturi. Ministrul Mediului a explicat că, pentru înapoierea ambalajelor, nu este nevoie de bonul fiscal sau de alte acte. Este necesar ca ambalajul să nu fie deteriorat.

“Pet-urile, dozele de aluminiu, sticlele pe care cumpărătorii le vor înapoia la magazin în sfârșit vor ajunge acolo unde le e locul, respectiv în sistemul de reciclare și nu vor mai ajunge să fie îngropate pur și simplu și lăsate moștenire copiilor noștri în gropile de gunoi, așa cum se întâmplă astăzi. Va fi o garanție modică, de 50 de bani.

Va fi exact ca atunci când mergi la magazin și folosești o monedă de 50 de bani pentru a utiliza un coș de cumpărături, pe care o recuperezi de îndată ce aduci coșul înapoi la locul de unde l-ai luat, exact în același mod va funcționa și garanția pentru sticle, pet-uri și doze de aluminiu, consumatorii primindu-și înapoi această sumă de îndată ce returnează la orice magazin care comercializează băuturi în România, că este mai mic sau mai mare, că este supermarket sau că este un magazin de la colțul blocului, că este în mediul urban sau în mediul rural, cetățenii vor putea înapoia oriunde fără a prezenta vreun bon fiscal sau alte acte, simpla predare a ambalajului câtă vreme acesta este integru, câtă vreme nu este deteriorat, simpla aducere înapoi a acestui ambalaj va face ca persoana să își recupereze cei 50 de bani”, a explicat ministrul Mediului

via 7est.ro

Etichetat cu: , ,

1 comentariu
  • Om spune:

    “Va fi exact ca atunci când mergi la magazin și folosești o monedă de 50 de bani pentru a utiliza un coș de cumpărături, pe care o recuperezi de îndată ce aduci coșul înapoi” – asta inseamna ca le vei putea returna doar la acelasi magazin. Pentru ca un cos de Carrefour nu poate fi dus la Kaufland, decat cu forta.

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)