Toate resturile vegetale, crengi, frunze, coji de fructe sau de legume – trebuie colectate separat, compostate sau valorificate energetic

Publicat în Recomandari acum 2 ani

frunzeVeți primi amenzi dacă nu colectați separat frunzele și gunoiul vegetal. Asta prevede legea compostului intrată în vigoare din data de 20 februarie. 

Toate resturile vegetale, crengi, frunze, coji de fructe sau de legume – trebuie aruncate separat sau chiar reciclate, în propria gospodărie. Amenzile pot ajunge de la 200 până la 800 de lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice, aceste sancțiuni pot ajunge până la 20 de mii de lei. 

„Astea sunt resturi de la fasole, care sunt foarte bune, menţine fosforul, am înţeles. Astea în primăvară sunt foarte bune” ,explică un agricultor. 

De anul acesta nu mai avem voie să ardem frunzele uscate în curtea proprie.  

„Aici avem resturi de la bucătărie, coji de ceapă, banane, coji de mere, legume şi fructe, ce nu mănâncă păsările. După ce se putrezesc, le iau şi le întind pe loc, bag şi în solar. De ce să arunci resturile menajere când poţi să le foloseşti pentru îngrăşarea pământului?!”, a spus un localnic. 

Resturile vegetale sunt păstrate şi luni întregi înainte de a fi folosite. 

„Fiecare rest de mâncare se aruncă în lădiţa asta, dacă am tăiat iarba de la curte, este aruncat aicea şi se compostează. Şi când este compostat, se aruncă în grădină. Se învârteşte, se stropeşte un pic de apă şi se compostează în 3 luni de zile”, a menționat un alt localnic. 

Reciclarea deşeurilor vegetale a început să se extindă şi la oraşe, nu doar în sate, unde, până anii trecuţi, frunzele, crengile şi chiar miriştile erau aprinse în plin câmp. La Galaţi, de pildă, firma de salubritate ridică separat gunoiul vegetal. 

Resturile vegetale – crengile, chiar şi brazii de Crăciun – sunt duse la o staţie de reciclare unde sunt transformate în compost. 

Din februarie, această lege este obligatorie pentru toată lumea. 

La finalul lui 2023, România trebuie să îşi atingă ţinta de reciclare de deşeuri, capitol la care ţara noastră este codaşă. 

via Glasul Aradului

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)