Munți de haine au fost aruncate în timpul stării de urgență Covid-19

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Munți de haine au fost aruncate în timpul blocării Covid-19. Colectarea și comerțul cu îmbrăcăminte la mâna a doua ajută la prevenirea grămezii tot mai mari de deșeuri din industria modei, dar în timp de pandemie acest sistem s-a gripat.

Oamenii și-au curățat garderobele, însă chiar și atunci când unele companii de sortare au început din nou să  funcționeze, se confruntau deseori cu îmbrăcăminte distrusă, plasată lângă unitățile de colectare, expusă la ploaie și, prin urmare, “textilele au devenit deșeuri”, spune Jean-Mayeul Bourgeois, directorul Gebetex, o firmă  franceză de sortare, refolosire și reciclare situată în Normandia. A existat, de asemenea, problema unde să trimită stocurile. Companii precum Gebetex vând adesea îmbrăcăminte reutilizabilă comercianților și clienților din țările mai sărace – însă restricțiile de frontieră legate de coronavirus opresc brusc comerțul regulat. Nu se știe încă cât de multă îmbrăcăminte suplimentară așteaptă să fie tratată în Europa. Dar întreprinderile avertizează deja că nu există nici o ieșire evidentă pentru ceea ce este acum o problemă în creștere a deșeurilor. „Acest depozit temporar de deșeuri ar putea deveni situația normală în Europa … dacă nu ne pregătim și nu stabilim un sistem semnificativ pentru a folosi și a da valoare acestor deșeuri”, a declarat Mauro Scalia, director pentru afaceri durabile la confederația industriei textile Euratex.

Colectarea și sortarea hainelor este un proces costisitor: „Întregul proces costă 45 de cenți pe kilogram, în timp ce îl putem vinde reciclatorilor cu 4 cenți pe kilogram”, a declarat pentru politico.eu Erica van Doorn, directorul Sympany, o organizație non-profit olandeză care colectează textile. „Reciclarea costă bani”, a adăugat ea. Din cele  16 milioane de tone de deșeuri generate de industria textilă din UE pe an, la nivel global doar 1% sunt reciclate în haine noi – 50% sunt expediate către țările mai sărace, unde sunt vândute pe piețele locale. Gebetex exportă aproximativ 40% din îmbrăcămintea și textilele sale refolosibile în afara UE. „Indiferent de continente, închiderea frontierei pur și simplu a blocat exporturile”, a spus Bourgeois, invocând dificultăți deosebite pentru transporturile către Pakistan și India. În Olanda, oamenii au fost îndemnați să nu mai doneze haine, deoarece depozitele s-au umplut și magazinele second-hand au rămas închise. Situație similară în regiunile belgiene Bruxelles și Valonia. Acumularea vine în momentul în care UE se pregătește să facă obligatorie colectarea textilelor aruncate ca flux separat de deșeuri până la sfârșitul anului 2024.

Află unde sunt centrele de colectare a deșeurilor textile din orașul tău.

via National.ro

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)