Echipamentul de protecție împotriva COVID-19 se poate transforma în combustibil

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Plasticul din echipamentul individual de protecție (EIP), utilizat în lupta împotriva expansiunii coronavirusului, poate fi transformat în combustibil lichid regenerabil, potrivit unui nou studiu, publicat în jurnalul Biocombustibili.

Cercetătorii propun astfel o alternativă la cantitatea mare de plastic care este eliminată ca urmare a utilizării masive la nivel mondial a acestor echipamente si care începe să amenințe grav natura.

Problema apare în proiectarea EIP, care pot fi utilizate o singură dată și trebuie eliminate după utilizare. Această eliminare înseamnă că, în cele din urmă, plasticul costumului va ajunge în depozitele de deșeuri sau oceane timp de decenii, având în vedere degradarea sa naturală dificilă la temperaturi normale. Pentru a face acest lucru, acești polimeri trebuie să fie prelucrati folosind metode chimice, deci au nevoie de tratament special pentru eliminarea lor.

 Obținerea combustibiblului din plastic, prin piroliză

Reciclarea acestor polimeri necesită metode fizice și metode chimice specifice. Reducerea, reutilizarea și reciclarea sunt cei trei piloni ai dezvoltării durabile care pot contribui la prevenirea eliminării plasticului din mediu.

Piroliza este metoda chimică cea mai utilizată, ale cărei beneficii includ capacitatea de a produce cantități mari de combustibil.

Rezultatele cercetării stabilesc că deșeurile pot fi transformate în combustibil prin piroliză.

Piroliza constă în descompunerea chimică a materialelor plastice prin degradare termică în absența oxigenului. Reziduurile de plastic care sosesc la instalația de reciclare sunt amestecate indiferent de tipul de polimer sau amestec al acestuia deoarece procesul este același pentru toate tipurile de plastic și sunt introduse pentru tratare într-o cameră cilindrică. În camera cilindrică acest amestec de materiale plastice sunt supuse la temperaturi ridicate, în jur de 370oC și 420oC, iar gazele generate, gazele pirolitice, sunt condensate printr-un proces în două etape pentru a obține un distilat de hidrocarburi, adică ulei cu conținut scăzut de sulf.

Prin această tratare a deșeurilor de plastic, se obțin aproximativ 750 litri de motorină și 250 litri de kerosen pentru fiecare tonă de deșeuri de plastic introduse în camera cilindrică. În funcție de această proporție a calității amestecului de plastic introdus, producția de combustibil poate fi mai mare sau mai mică.

Află unde sunt centrele de colectare PET sau centrele de colectare plastic în orașul tău.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)