Poluanții emergenți: ce sunt și cum ne afectează

Publicat în Recomandari acum 3 ani

În ultimii ani, diverși poluanți considerați noi au fost găsiți în apele râurilor și mărilor. Analiza calității apei din aceste râuri a arătat că, în ciuda faptului că apar în cantități mici, acești poluanți au un impact destul de mare. Prezența poluanților emergenți în apă se datorează utilizării din ce în ce mai frecvente a medicamentelor, materialelor plastice și a altor substanțe chimice din care provin aceștia.

Ce sunt poluanții emergenți – definiție

Poluanții emergenți sunt acei poluanți a căror prezență în mediu a fost recunoscută recent. După cum sugerează și numele, acești poluanți au apărut recent, adică au fost detectați datorită aplicării noilor tehnologii disponibile pentru studiu și recunoaștere.

Poluanții emergenți sunt din ce în ce mai prezenți, ca rezultat direct al activităților iresponsabile ale oamenilor, cum ar fi gestionarea deficitară a deșeurilor toxice și consumul excesiv de anumite substanțe chimice.

Exemple de poluanți emergenți

În majoritatea cazurilor, poluanții emergenți apar în apele reziduale, râuri și acvifere, principalele surse de emisii fiind agricultura și animalele, precum și gestionarea defectuoasă a deșeurilor toxice. Acestea sunt principalele exemple sau tipuri de contaminanți emergenti detectate în prezent:

  • Medicamente în formă de comprimate, care atunci când au expirat sunt aruncate în mod necorespunzător în toalete și chiuvete sau la gunoi, în loc să fie colectate în punctele de colectare a medicamentelor sau în farmacii.
  • Produsele farmaceutice cutanate, cum ar fi creme, unguente și loțiuni, nu sunt complet absorbite de piele, si contaminează apele de suprafață.
  • Produse de îngrijire personală, cum ar fi machiajul și unele săpunuri.
  • Compuși perfluorați derivați din pesticide, fungicide, acceleratoare de creștere a plantelor și alte produse utilizate în agricultură.
  • Nanoparticule de argint, aur și oxizi metalici din activități industriale.
  • Droguri cum ar fi cocaina și heroina.
  • Perturbatori endocrini sau hormonali.
  • Plastifianți și aditivi industriali.

Cum ne afectează poluanții emergenți

Cum nu pot fi eliminati în stațiile de tratare a apelor reziduale, aceștia se acumulează în medii acvatice naturale, provocând astfel efecte negative asupra echilibrului ecosistemelor și speciilor care le populează.

Sunt cunoscute pentru că afectează sănătatea în diferite moduri (în special prin activarea problemelor hormonale, ar fi în cazul perturbatorilor endocrini) și dezechilibrează ecosistemele, distrugând habitatele, printre alte probleme. Cu toate acestea, informațiile privind efectele poluanților emergenți asupra sănătății umane, biodiversității și mediului nu sunt încă foarte clare pentru a cuantifica efectele negative ale acestor poluanți. Prin urmare, este imperativ să se investească în mai multe studii și cercetări care să dezvăluie efectele concrete ale poluanților emergenți, atât la nivel național, cât și internațional.

Posibilele efecte pe termen scurt și lung ale acumulării de poluanți emergenți în ecosistemele acvatice naturale și artificiale reprezintă o problemă care trebuie controlată de guverne și societăți, deoarece responsabilitatea pentru gestionarea deșeurilor noastre ne privește pe toți.

Află unde sunt centrele de colectare a deșeurilor medicale și  centrele de colectare a substanțelor periculoase din orașul tău.

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)