Gunoaiele de pe Someș i-au băgat în ședință

Publicat în Bistriţa-Năsăud acum 3 ani

Mai multe fotografii și materiale video cu deșeuri plutind pe râurile din Bistrița-Năsăud au apărut în presă, dar și pe rețelele de socializare în ultima perioadă.

Instituțiile responsabile au fost convocate azi într-o ședință la Instituția Prfectului Bistrița-Năsăud, de către prefectul Stelian Dolha.

La această ședință, condusă de prefectul județului, au fost invitați Morariu Grațian Alexandru (Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu), Sever Ioan Roman (Agenția pentru Protecția Mediului), Teodor Hășmășan (Sistemul de Gospodărire al Apelor), dr. Ioan Suciu (Direcția de Sănătate Publică), Sabin Dragomir Cîmpan (ADI Deșeuri), Grec Răzvan Adrian (ADI Apă și Canal), dar și reprezentanți ai societății civile, Cristian Țetcu și Marius Bălan, voluntari implicați ani la rând în rezolvarea problemelor locale legate de mediu.

Centre de colectare deşeuri în județul Bistrița-Năsăud

În cadrul ședinței au fost puse pe tapet cauzele care duc la încărcarea albiilor și apelor râurilor din județ cu deșeuri, problema depozitării deșeurilor menajere sau de dimensiuni mari în natură, în mod ilegal, dar și situația colectării acestuia, a colectării selective, subiecte sensibile și de actualitate ale căror rezolvare necesită urgentare.

Fiecare reprezentant al instituției, respectiv a societății civile, și-a expus punctele de vedere și și-a delimitat ariile de competențe care sunt, în ansamblu, complementare, identificând în același timp probleme care au dus la desensibilizarea cetățenilor care neglijează aspectul de sănătate a mediului și depozitează în manieră ilegală deșeurile.

Toți reprezentanții au fost de acord că este imperios necesar să conducă împreună o campanie de conștientizare a cetățenilor în ce privește urmările depozitării deșeurilor în natură, cu sprijinul primăriilor, pentru a readuce spre normalitate sănătatea apelor care ne traversează județul.

În continuare, fiecare reprezentant va întocmi o listă oficială cu măsuri care să fie aplicate în zonele cele mai afectate. De asemenea, aceștia vor constitui echipe, împreună cu prefectul și corpul de control din cadrul Instituției Prefectului, pentru a efectua vizite în teren cu scopul de a identifica zonele de depozitare ilegale de deșeuri. De asemenea, vor avea loc întâlniri cu primarii din unitățile administrativ-teritoriale afectate scopul a-i mobiliza și a le cere sprijinul în demersurile de educare a locuitorilor pentru a adopta un comportament responsabil“, se arată într-un comunicat de presă a Instituției Prefectului.

via ObservatorBN

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)