Cine este tânărul care a mobilizat comunitatea la strâns gunoaiele din albia râului Bistrița

Publicat în Bistriţa-Năsăud acum 2 ani

Vlad GrigorasAre doar 22 de ani și este liber profesionist. Spune că face numai ceea ce îi place și nu are nicio problemă să adune gunoaie chiar dacă nu sunt ale lui, ci ale altora. Se numește Vlad Grigoraș și, pentru a doua oară, a reușit să mobilzeze oamenii în jurul lui ca să curețe de deșeuri albia râului Bistrița Ardeleană, curs de apă care traversează Bistrița.

”Pot să zic că sunt ceva mai cunoscut în oraș pentru că am făcut timp de un an meme-uri și glume pe internet. Mă mai cunoaște multă lume și din liceu, am mulți prieteni și mă bucur când văd că lumea se implică voluntar. Nu mă deranjează să adun gunoaie. Poate să zică lumea uite-l pe Griogoraș că adună gunoaie! Nu-s ale mele, sunt ale voastre!”, ne-a spus Vlad Grigoraș.

”Sunt liber profesionist. Fac numai ce îmi place. Eu aleg cum îmi împart timpul și pentru ce îl dedic. E mai mare satisfacția pe plan spritual să faci ceea ce-ți place decât să mergi la un birou să stai 8 ore și toată ziua să fii nervos. Eu, de exemplu, fac de toate. Lucrez în construcții și fac interioare, acoperișuri, instalații electrice, sanitare. Dacă faci un lucru din pasiune, nu simți că ești obosit. Eu, și dacă lucrez 90 de ore într-o săptămână, și pe lângă mă mai ocup și de organizat acțiuni de salubrizare, nu mă simt obosit în week-end. Nu simt oboseală. Când nu muncesc, decât să-mi irosesc timpul aiurea, să stau să mă uit la televizor ca mulți alții, prefer să fac ceva pentru că eu cred că trebuie să dăm ceva înapoi comunității și societății în care trăim. Dacă știu că pot face ceva, de ce să nu fac? Am văzut că autoritățile dau vina unele pe altele în privința gunoaielor din râuri. Atunci am găsit o variantă să mă strecor printre ele, am luat autorizație de la Primărie ca să fim în regulă și ne-am apucat de treabă. Ideea a pornit de la un tip, Felix Andi, pe un grup de Facebook și am zis că trebuie să materializez chestia asta. După două zile, am început să iau legătura cu primarii, cu directorul de la Supercom”, ne-a relatat Vlad Grigoraș care sâmbăta trecută, a pus în practică prima acțiune.

”Atunci am adunat peste 200 de saci cu gunoi de la podul Codrișor până la prima cascadă care e în spatele stadionului Gloria. Am curățat ambele maluri în proporție de 80%. Am fost ieri și am văzut ce aduce apa de pe Bârgău, numai PET-uri, polistiren care se agață în vegetație, dar le vom lua și pe acelea. Nu au venit chiar atât de multe gunoaie aduse de apă în urma ploilor. Au mai rămas porțiuni necurățate de săptămâna trecută fiindcă și atunci era apa mare și nu am putut intra prea mult în apă fiind adâncă. Săptămâna viitoare mi-am propus să mă duc în sus, pe Bârgău ca să anulăm chestia asta de la sursă. Degeaba facem curat aici și după aceea o să vină iar deșeuri”, a spus Vlad Grigoraș.

În timpul stării de urgență, când nu a putut lucra timp de două luni și jumătate, Vlad spune că s-a descurcat cu bani mai puțini, iar de atunci a învățat lecția simplității.

”Nu am murit. Nu pot spune că am trăit fără bani că m-a ajutat tata, dar m-am rezumat să-mi iau de mâncare și să mă întrețin. Nu am avut nevoie de mai mult de o mie de lei lunar. Apoi, nu am mai ieșit în oraș pentru că nu mai avut timp, așa că nu mă duc să dau bani pe haine scumpe că nu am unde să le port și-mi place outffit-ul meu de șantier. Ieșitul în oraș costă mulți bani”, a spus Vlad.

Printre cei care au răspuns invitației lui s-a numărat și Dorin Dobra, cadru didactic universitar la Extensia Bistrița a UBB.

”Chiar ieri am aflat. Este pentru mine o sâmbătă dimineața îmbucurătoare. Mă bucur de câte ori văd astfel de grupuri. Eu cred că ele fac adevărata societate pe care s-ar părea că ar trebui să o invidiem în alte țări. O avem, e la noi, oamenii sunt minunați ca în alte țări, trebuie doar bine organizați și mai trebuie să fim atenți la ceea ce ei așteaptă și își doresc de la comunitate. Aceste râuri sunt ale oamenilor și ale tinerilor. Autorități mai capabile sau mai incapabile nu pot decât să intervină decât într-un mod benefic eventual. Văd și eu această pasare de responsabilitate de la unii la alții. Până la urmă, avem 5 sau 6 instituții care se ocupă fie de curățenie, fie de ape, fie de mizerii, dar realitatea e tot aici lângă noi. Până la urmă eu cred că soluția e tot aici, iar în ziua când vor decide ei și în instituțiile acelea, și în administrație, lucrurile vor arăta altfel. Până când politica va fi un cerc închis între 10-15 oameni dintr-un partid care se tot rotesc și care nu ajung niciodată aici, realitatea nu va fi niciodată pentru ei cea a acestor tineri”, a declarat el.

În cursul zilei de sâmbătă, Vlad și restul voluntarilor au mai curățat o porțiune din râul Bistrița Ardeleană, dar au mers și la Cetate. După ce vor termina cu râurile, vor merge în parcuri și păduri.

via Timp Online

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)