La Oradea, plata gunoiului nu se va mai face în funcţie de numărul de persoane, ci în funcţie de cantitatea de deşeuri

Publicat în Bihor acum 3 ani

Aşa cum a anunțat încă de luna trecută, primarul Florin Birta a început întâlnirile cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari cu privire la noile contracte de colectare a deşeurilor. Prima întâlnire a avut loc în cursul zilei de marţi, 2 martie, în sala mare a Prefecturii Judeţului Bihor, la care au participat o parte a președinților asociațiilor de proprietari şi reprezentanții companiei RER Vest.
În prezent, Oradea se află într-o perioadă de schimbare a sistemului de tarifare și de colectare aplicat de operatorul de salubritate la nivelul municipiului. În urma licitației adjudecate anul trecut, RER Vest a avut drept termen data de 1 martie 2021 pentru implementarea noului contract și a noului sistem de colectare a deșeurilor. Până la această dată compania nu a reușit să încheie toate contractele, acesta fiind motivul pentru care Primăria Oradea a decis să se implice în această campanie.

La solicitarea operatorului, Primăria Oradea a transmis o scrisoare comună către asociațiile de proprietari din Oradea, prin care le-a informat despre noul contract și noul plan de tarifare, urmând ca pe parcursul lunii martie primarul să invite președinții asociațiilor de proprietari la discuții.

Dacă selectăm cum trebuie, tariful va fi mai mic

Conform noului contract, plata nu se va mai face în funcţie de numărul de persoane, ci în funcţie de cantitatea de deşeuri, după principiul „plăteşti cât arunci”. De asemenea, e bine de ştiut că costurile scad în cazul în care se face colectarea selectivă a deşeurilor, aceasta însemnând că tarifele vor fi mai mici pentru reciclabile şi biodeşeuri decât în cazul deşeurilor reziduale.

„Împreună cu compania RER Vest, am prezentat noul contract și am explicat care sunt beneficiile lui. Majoritatea celor prezenți au înțeles și sunt deschiși să colaboreze pentru găsirea celor mai bune soluții pentru locatari. Aceste întâlniri vor continua și săptămâna viitoare, pentru ca asociațiile să fie cât mai bine informate”, a declarat primarul Florin Birta. Acesta a precizat că, în cadrul întâlnirilor, va prezenta președinților cele două variante de ţarcuri: una care conţine un container de rezidual, o pubelă de biodeşeu şi un container de reciclabil, a doua variantă incluzând câte două recipiente din fiecare tip. La blocuri va exista şi câte un recipient în fiecare incintă pentru colectarea sticlei.

„În ceea ce priveşte costurile, acestea vor fi împărţite la asociaţiile de proprietari în funcţie de numărul de locatari, ele fiind cu atât mai mici cu cât se respectă mai riguros criteriile de colectare selectivă şi cu cât deşeurile ocupă un volum mai mic. Dacă selectăm cum trebuie, reducând deşeurile reziduale, tariful va fi mai mic”, a mai spus Florin Birta.

În ceea ce priveşte principiul „Plăteşti cât arunci”, la blocuri este o etapă intermediară. „În luna mai sau iunie vom veni cu o propunere de regulament, care va intra în dezbatere publică, pentru a aplica acest principiu“, a mai arătat edilul. Până atunci, termenul de intrare în vigoare a noilor contracte a fost amânat cu o lună de zile, până la 1 aprilie, timp în care se vor organiza întâlniri cu asociaţiile de proprietari pentru a se găsi cele mai bune soluţii.

via Info Oradea

Vezi punctele de colectare administrate de

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)