Sistemul integrat de management al deșeurilor (SMID) realizat eficient în Sălaj va deveni model și pentru Brașov

Publicat în Braşov acum 4 ani

Sistemul integrat de management al deșeurilor (SMID) realizat eficient în Sălaj a devenit un model de inspirație pentru administrația brașoveană.

Forul județean din Sălaj a reușit să finalizeze cu succes proiectul de 35 de milioane de euro, iar acum administraţia judeţeană de acolo a venit în sprijinul CJ Braşov pentru ca şi la noi în judeţ să se poată face aşa ceva.

Gestionarea deșeurilor în județul Sălaj constă nu doar într-o groapă de gunoi, ci într-un sistem integrat, începând de la tratarea mecanico-biologică a gunoaielor, procesare, selectare, unitate de fabricare a compostului, transformarea și tratarea levigatului. Aşa ceva se vrea conceput şi la Braşov.

Centre de colectare deşeuri în Brașov

„Ne mândrim cu această investiție deoarece suntem printre puținele județe din țară unde funcționează acest SMID. Le-am adus în atenție colegilor dificultățile implementării unui astfel de proiect, dar și problemele birocratice de care ne-am bătut. Le urez succes colegilor de la CJ Brașov în implementarea proiectului lor privind gestionarea deșeurilor”, a declarat Robert Szilagyi, Vicepreședintele CJ Sălaj.

„La Sălaj este în funcțiune un sistem S.M.I.D cu o tehnologie mai simplă, fiind proiectat în 2008-2010. Sălăjenii, iau în calcul o retehnologizare și derulează un proiect prin intermediul căruia vor accesa fonduri în cadrul aceluiași program POIM pentru a-l aduce la un nivel tehnologic similar cu ceea ce ne dorim la Brașov. Deși sistemul este mai simplu el funcționează foarte bine, în județul Sălaj s-a ajuns la un procent de reciclare de 50% din totalul deșeurilor.

C.M.I.D-ul vizitat arată ca o fabrică (vedeți fotografiile care însoțesc postarea) , este echipat cu o stație de sortare, o stație de tratare mecano-biologică cu compostare cu sistem Gore Cover, o stație de biogaz și o stație de epurare. Pe tot parcursul vizitei, deși exact atunci era dezvelită o linie de compostare, m-a surprins plăcut faptul ca nu am simțit nici un fel de miros. Acesta a fost și faptul asupra căruia mi-a atras atenția directorul amplasamentului, vara primesc în vizită grupuri de copii – parte a unui program educațional – și toți se miră de același lucru. Asta deși în apropierea C.M.I.D-lui de la Sălaj există și un depozit de deșeuri, ceea ce noi la Brașov nu avem în plan, construirea unui nou depozit lângă C.M. I. D.”, a scris pe o rețea de socializare Szenner Zoltan, vicepreşedintele CJ Braşov.

Următoarele produse pot fi revalorificate rezultă în urma procesului tehnologic de prelucrare:
– deșeuri de plastic, hârtie, aluminiu și polistiren care vor fi reciclate;
– compost și pământ de flori care vor fi valorificate;
– apă, în urma procesului de epurare.
Stația de epurare fiind cu osmoză inversă, apa rezultată în urma procesului este tehnic curată.

via Brasov.net

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)