ADID și Retim pregătesc un nou sistem pentru a colecta deșeurile
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș și societatea timișoreană Retim Ecologic Service SA vor implementa, până aproximativ la jumătatea anului viitor, un un nou sistem de colectare pentru deșeurile populației. Plătește Pentru Cât Arunci – PPCA (Pay As You Throw – PAYT) va aduce și două pubele noi, cea maro și cea albastră, și o mai bună selectarea a deșeurilor.
Pubela maro va fi pentru depozitarea deșurilor biodegradabile, adică: resturi alimentare, resturi de fructe și legume, resturi de pâine, zaț de cafea, păr și blană, coji de ouă, coji de nucă, rumeguș, fân, paie, ziare, hârtie și carton murdare, cenușă de la sobe, etc.
Pubela albastră va fi rezervată pentru ambalaje de carton, maculatură, tetrapack.
Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!
În pubela galbenă vom putea depozita PET-uri, folie de plastic, pungi și ambalaje din plastic, flacoane de detergenți și șampoane, doze de metal, conserve, tuburi de alimente, folie de metal.
RETIM
Pentru pubela neagră ne rămân deșeurile reziduale: grăsimi de animale și uleiuri vegetale, excremente de animale, scutece, tampoane, resturi vegetale din curte, tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conținutul sacului de aspirator, mucuri de țigară, veselă din porțelan, haine, materiale textile etc. Va mai exista și clopotul verde unde vom depozita, ca și până acum ambalajele din sticlă.
Dan Pascu, directorul de Marketing Economic din cadrul Retim, spune că fiecare client va putea să opteze pentru unul din pachetele propuse de Retim, în funcție de volumul fiecărui tip de deșeu pe care îl produce familia sa. Cel mai mare cost îl vom plăti pentru conținutul din pubela neagră. De asemenea, reprezentanții Retim recomandă ca, pentru un cost mai mic PET-urile, tuburile din metal, conservele să fie strivite, să ocupe cât mai puțin spațiu în pubelă, la fel cum și cutiile din carton să fie golite și turtite, înainte de aruncare. Cu cât deșeurile vor fi mai bine selectate, cu atât costul va fi mai mic.
„ADID și Retim ne pregătim să introducem niște modificări legale apărute în ultimii trei ani. În primul rând, ne pregătim să introducem colectare separată pentru deșeurile biodegradabile, colectarea separată pentru deșeurile din hârtie și carton și abia împreună cu acest sistem vine și o nouă modalitate de plată, care ține cont de volum. Cu cât separăm mai bine, vom ieși mai bine și mai ieftin, pentru că deșeurile regenerabile vor fi mai ieftine. dacă generăm mai multe deșeuri reziduale sau biodegradabile sau nu vom separa deșeurile, vom plăti mai mult”, ne-a declarat Pascu.
În momentul de față, Retim aplică experimental acest sistem în câteva locuri din Timișoara și Lugojl În felul acesta, societatea de salubritate analizează modul în care reacționează clienții la noul sistem de colectare a deșeurilor.
„În Timiș sunt peste 200.000 de tone, iar dintre acestea, 100.000 de tone vor trebui să fie reciclate. Hârtie-carton, plastic, metal rezolvă maxim o treime din cantitatea de 100.000. Restul trebuie să fie deșeuri biodegradabile, care sunt cele mai multe ca volum”, a mai declarat Dan Pascu, director general Marketing Economic Retim.
via Lugojeanul