Anul 2020 a reprezentat o provocare majoră și pentru piața de reciclare din România, care a fost afectată de un consum evident diferit al românilor. Nici 2021 nu se preconizează un an prea ușor pentru principalii jucători din piață, noul an venind cu provocări suplimentare pentru industria reciclării. Anca Lupusavei, director de marketing al Recolamp, a vorbit într-un interviu acordat wall-street.ro despre felul în care se va schimba piația de reciclare și colectare în 2021 și care sunt principalele trenduri care vor domina industria.
Anul 2021 vine cu o nouă țintă de colectare impusă la nivel european: de la 45% la 65%, o situație care aduce o reală provocare de a o îndeplini și care, dacă nu se atinge, aduce cu sine penalizări. Acest lucru indică și o creștere a prețurilor echipamentelor electrice și electronice, dar și a tarifelor de reciclare practicate de organizațiile de preluare a responsabilității.
Apetitul consumatorilor pentru colectare selectivă și reciclare reprezintă un factor cheie în atingerea obiectivelor de colectare. Dar chiar și în situația în care se ajunge la o performanță de colectare selectivă și reciclare de 100%, ar putea să nu existe suficiente deșeuri disponibile pe piață începând din 2021 pentru atingerea obiectivului impus de 65%.
În cazul surselor de lumină, reprezentanții Recolamp spun că provocarea va fi și mai mare pentru că ținta de colectare este individuală și va trebui îndeplinită cu echipamente puse pe piață în ultimii 6-7 ani. Această țintă de 65% ar putea să se realizeze numai prin implicarea tuturor actorilor din piață: autoritățile publice locale, salubrizatori, producători, retail, colectori și reciclatori.
„Cât despre români și implicarea lor în reciclare în 2021, nu pot decât să sper că se va observa o creștere a dorinței de a ajuta mediul înconjurător”, a declarat, pentru wall-street.ro, Anca Lupusavei, director de marketing al Recolamp
Citește articolul integral pe WallStreet
Etichete: Reciclare, Recomandari