Asociația RESPO DEEE preia responsabilitatea legală a 200 de producători și importatori de echipamente electrice și electronice din România

Publicat în Recomandari acum 3 ani

risipaAsociația RESPO DEEE se implică activ în construirea unui viitor sustenabil în România având în prezent 200 de contracte cu producători și importatori de echipamente electrice și electronice. Prin aceste parteneriate, RESPO preia responsabilitatea legală a acestor producători în gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, asociația devenind astfel unul din principalii jucători pe piața de colectare.

Asociația RESPO DEEE preia responsabilitatea legală a 200 de producători și importatori de echipamente electrice și electronice din România

Astăzi există 2578 de producători și importatori activi, cu 150 mai mult ca în 2019, care, conform legislației în vigoare, au obligația de a se înregistra la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) și să predea responsabilitatea gestionării deșeurilor către o organizație de profil- OTR (Organizație de Transfer de Responsabilitate).

Acești producători au posibilitatea de a obține și licență în nume propriu, însă doar 0,3% dintre ei au făcut acest lucru, conform unui studiu Jaspers.

“În momentul de față, există 19 OTR pe piața din România (12 cu licență și 7 în curs de autorizare), față de 9 în 2019. Avem de-a face cu o piață extrem de dinamică și urmează o redistribuire a producătorilor în cadrul acestor OTR. Cei înregistrați au obligația să declare lunar la Administrația Fondului de Mediu, conform OUG 196/2005, care sunt cantitățile de EEE introduse pe piața din România. În cazul în care nu declară sau declară greșit, se percepe o contribuție de 4 lei/kg pentru EEE nedeclarate sau pentru cele care nu s-a realizat transferul de responsabilitate privind gestionarea DEEE către un OTR”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

În mai puțin de doi ani de la înființare, Asociația RESPO a semnat parteneriate cu 200 de astfel producători și importatori de echipamente electrice și electronice în România.

“Ne mândrim cu un asemenea rezultat, remarcabil pentru un OTR ce funcționează doar din august 2019. Ne implicăm activ în construirea unui viitor sustenabil în România și am investit astfel considerabil în profesionalismul echipei și în experiența acesteia în managementul deșeurilor. Am ținut cont, în același timp, să păstrăm un raport corect între calitate-preț-servicii integrate și să ne adaptăm rapid la bunele practici internaționale în problema DEEE. România este pe drumul cel bun, dar sunt încă multe de implementat. Suntem responsabili să informăm corect populația și să contribuim la crearea unui comportament corect în gestionarea deșeurilor de acest tip”, mai declară Cristian Pocol, directorul Asociației RESPO DEEE.

De ce sunt deșeurile un pericol?
Reprezentanții Asociației Respo DEEE explică impactul pe care deșeurile de echipamente electrice și electronice îl au asupra mediului și sănătății oamenilor.

“Aparatele electrice conțin plastic, extrem de nociv pentru mediu, dar și substanțe periculoase precum mercurul. Atunci când aparate care conțin baterii incorporate sunt aruncate la gunoi, există posibilitatea ca acestea să provoace incendii la contactul cu apa. La nivel global, în 2019 s-a înregistrat o cifră record de deșeuri electrice și electronice. 53,6 milioane de tone. În cantitatea globală, cea mai mare cotă revine echipamentelor mici, cu 17,4 milioane de tone, fiind urmată de cele de dimensiuni mari, cu 13,1 milioane de tone și apoi, echipamentele de schimb termic, cu 10,8 milioane tone”, declară Cristian Pocol, președintele Asociației Respo DEEE.

Reciclarea corectă reduce mineritul și impactul negativ asupra mediului
Din cauza faptului că materiile prime sunt limitate, multe dintre ele fiind pe cale de dispariție și noi folosim mai mult decât ne poate oferi pământul, reciclarea corectă și mineritul urban sunt singurele soluții care vor ajuta la producția de noi produse electronice.

Despre Asociația RESPO DEEE
Asociația Respo DEEE (www.respo.ro) a fost înființată în vara anului 2019 și se dedică unui proces de colectare și reciclare DEEE performant, care asigură condițiile de calitate, fiabilitate și progres technologic la standarde ridicate. Serviciile există pentru a crea un sistem eficient de colectare, logistică, tratare și valorificare a DEEE, cu scopul de a reduce la maximum risipa și impactul asupra mediului înconjurător.

17,4 milioane de tone de aparate electrice vechi, de mici dimensiuni, aruncate de oameni la gunoi în 2019. Cum ne afectează dacă nu sunt reciclate

via Agentia de presa mondena

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)