Localnicii din mai multe comune din Iași colectează separat deșeurile, iar acum plătesc mai puțin pentru salubritate

Publicat în Iaşi acum 3 ani

colectare selectivaPrimarii din Iași din comunele unde în anii precedenți Garda de Mediu aplica amenzi pentru mormanele de gunoaie au găsit diverse metode pentru a nu mai fi pe lista neagră. Costurile cu salubritatea s-au redus cu 40 la sută, iar localnicii plătesc mai puțin pentru gunoiul menajer

Primarii din Iași care au fost sancționați de comisarii de mediu în anii precedenți pentru că nu păstrează curățenia în comune au căutat diverse metode pentru a scăpa de amenzi, dar și pentru a reduce costurile cu salubritatea. Unul dintre primarii din județul Iași, Cristinel Albu, a achiziționat saci menajeri pe care îi împarte localnicilor în fiecare săptămână. Această metodă a funcționat, astfel că s-au redus costurile cu salubritatea cu 40 la sută, iar localnicii plătesc mai puțin pentru gunoiul menajer.

„În ședința de Consiliu Local, din martie-aprilie 2020, s-a stabilit achiziția de saci menajeri pentru colectarea gunoaielor, care au fost distribuiți către gospodăriile populației din localitate. În urma discuției cu firma care colectează gunoaiele, SC Girexim, s-a stabilit colectarea gunoaielor în fiecare săptămână. După ce am luat această decizie la nivelul Consiliului Local, a scăzut cantitatea de gunoi menajer colectată. Oamenii s-au conformat, iar prețul gunoiului a scăzut. Anul trecut am plătit 15.000 lei lună pentru gunoi, iar în acest an, 7-8.000 de lei pe lună. Localnicii plătesc în jur de 8 lei pe cap de locuitor pentru gunoi. În comună sunt 1.200 de persoane plătitoare din cei 2.200 de localnici. Nu plătesc minorii, persoanele în vârstă”, susține Cristinel Albu, primarul comunei Țuțora, din Iași.

Primarii din Iași au căutat diverse metode pentru ca problema gunoaielor să fie rezolvată

Potrivit lui Gheorghe Bacușcă, comisar-șef în cadrul Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Iași, în ultimul an, tot mai multe primării din Iași au fost date exemple de bună practică pentru că au găsit diverse metode să rezolve problema deșeurilor, dar și să scadă costurile cu salubritatea.

„Primarii au înțeles, mare parte din ei, importanța colectării selective, a protejării mediului și au găsit diferite metode pentru a plăti mai puțin pentru gunoi. Astfel, unul dintre primarii din Iași a cumpărat saci menajeri pe care i-a împărțit localnicilor și a reușit să reducă costurile la gunoi cu aproximativ 40 la sută. Este unul dintre exemplele de primării care au luat măsuri pentru protecția mediului. În alte situații noi am aplicat amenzi și am dispus măsuri de remediere a problemelor cu gunoaiele aruncate în locuri nepermise. Sunt și situații când primarii ne sună și ne anunță că sunt persoane care nu respectă legea și să venim să aplicăm amenzi. Noi vrem să prevenim astfel de situații. În ultimul an s-a observat o îmbunătățire a problemelor legate de deșeurile din comunele din Iași”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar-șef în cadrul Gărzii de Mediu Iași.

Primăria Movileni, din Iași, amendată cu 75.000 de lei de Garda de Mediu, pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor

Primarii din Iași care nu au respectat legislația de mediu au primit amenzi în valoare de peste 120.000 de lei pentru deșeurile aruncate pe câmpurile din județ. Astfel, primăria Movileni a fost amendată cu 75.000 de lei de comisarii de mediu în acest an. Comisarii de mediu susțin că unitatea administrativ-teritorială nu a realizat în totalitate măsura salubrizării zonelor cu depozitări necontrolate de deșeuri de orice fel, care pot afecta mediul, astfel că au luat măsurile legale care se impun în astfel de situații. De asemenea, în comunele Bârnova și Rediu au fost aplicate amenzi în valoare de 10.000 de lei fiecare pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor. Comisarii au dispus și măsura remedierii situației astfel că primarii trebuie să strângă gunoaiele, altfel riscă noi amenzi.

Firmele din Iași au fost amendate cu peste 300.000 de lei în acest an, de Garda de Mediu

Controalele realizate de comisari în anul 2021 au vizat, cu prioritate, soluționarea sesizărilor înregistrate la GNM Iași, precum și verificarea proiectelor depuse spre finanțare sau finanțate deja prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), Garda Națională de Mediu contribuind astfel la mecanismul de absorbție a fondurilor europene. În urma verificărilor au fost stabilite neconformități constând în lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, nerealizarea obligațiilor la Fondul pentru Mediu.

Pentru neconformitățile constatate de comisarii de mediu au fost aplicate 51 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 312.800 de lei. Specialiștii din cadrul Gărzii de Mediu spun că a crescut numărul sesizărilor depuse la sediul instituției cu privire la depozitarea necorespunzătoare de deșeuri, mai ales în mediul rural. Arderea deșeurilor fără autorizație de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) este strict interzisă. Specialiștii de mediu au aplicat amenzi de aproximativ 100.000 de lei în anul 2020, pentru arderile necontrolate de deșeuri, un fenomen tot mai întâlnit în Iași în ultimii ani.

via Bună Ziua Iași

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)