Taxa de salubrizare se poate tripla la Sângeorz-Băi dacă oamenii nu colectează separat deșeurile

Publicat în Bistriţa-Năsăud acum 3 ani

Taxa de salubrizare se poate tripla la Sângeorz-Băi dacă oamenii nu selectează gunoaiele, a anunțat primarul Traian Ogâgău, decis ca, în perioada următoare, să verifice tomberoanele de la fiecare gospodărie.

”Supercom transportă și bolovani și face factură pe tonă. Așa s-a ajuns să se producă la Sângeorz-Băi gunoi de 25 de lei, în timp ce omul plătește 8 lei. Cine dă diferența? Dacă lumea vrea să plătească 25 de lei, atunci facem proiect de hotărâre, se votează în Consiliul Local și omul să plătească și să pună ce vrea el în tomberon. Eu nu fac ca alți primari să subvenționez această taxă ca să mă voteze lumea peste 4 ani sau nu să nu se supere cineva. Am făcut toate aceste controale ca să nu mărim taxa de salubrizare. O să trebuiască să revenim la 10 -11 lei cât a fost, nu la 8 lei la cât a micșorat-o fostul Consiliu Local fără niciun argument, însă nu vreau să o a fac de 25 de lei cât plătim noi, acum, Primăria. Nu avem păduri sau alte proprietăți ca să ne permitem să plătim în plus pentru gunoaie câte 1 milion de lei pe an ca să nu supărăm pe cineva. Și dacă ar fi bani, nu îi poți arunca pe Apa Sâmbetei pentru că omul nu vrea să înțeleagă. Omul să înțeleagă. Nu văd nicio problemă în această privință. Trebuie să învățăm că metodele de sute de ani – cum ar fi aprinderea crengilor afară – nu mai puțin. Dacă nu selectăm, se va modifica taxa aceea de 10 lei pentru că se va modifica pe tonă la Tărpiu datorită faptului că nu suntem în stare de selectăm. Gunoiul menajer trebuie să fie cât mai puțin posibil”, a spus Traian Ogâgău la Sîngeorz TV.

De când administrația locală a început să se aplece serios asupra acestei probleme, s-au făcut progrese. ”Se vede clar o diferență de la cer la pământ de când am început controalele în teren. Încă nu am dat amenzi. Să vedeți când începem cu ele. Nu sunt bani, oameni buni, asta trebuie să înțelegeți. Noi nu avem bani să trecem drumul și plătim cam 80.000 de lei lunar în plus față de cât ar fi real gunoaiele în Sângeorz-Bă? Nu sunt de acord cu așa ceva. Undeva media pe familie ar trebui să vine 20-25 de kg pe săptămână, iar de la o familie se adună 70-80-100 de kg de gunoi neselectat. Dacă oamenii nu vor să-i supăr, stau, îmi văd de treaba mea și plătim gunoaie, angajați și nu mai facem nimic. Datoria mea ca primar este să vă spun că încep controale severe și se va veni cu amenzi dure. Tocmai de-asta am vrut să vin cu o soluție pe care să o aplicăm împreună pentru că se poate: să vedem ce punem în fiecare tomberon”.

Primarul a spus că, de circa o lună, inspectorii Primăriei Sângeorz-Băi merg pe teren și le explică oamenilor ce pot pune în fiecare tomberon: ”O să vină vremea când vom merge, vom goli tomberonul și, dacă nu e pus ce trebuia, ți-ai luat amenda cât taxa pe doi ani. Nu se poate altfel, dar eu cred că nu o să ajungem acolo. Cred că oamenii au înțeles că suntem pe drumul cel bun și numai împreună reușim să facem anumite lucruri”.

În ce privește gunoiul de pe Someșul Mare, primarul a declarat că, după amplasarea celor 20 de camere, lucrurile s-au schimbat.

”Când îl prind pe unul, îi duc acasă direct gunoiul. Nu mă interesează dacă nu mă mai votează. Trebuie să terminăm odată cu asta. Noi, cu camerele, vom face următorul lucru: aducem Apele Române că acolo sunt cele mai mari amenzi, de sute de milioane de lei vechi. Când i-ai pișcat o amendă de-aia îl înveți minte. Acum, în primăvară, cu toate forțele înainte. Am vorbit cu Prefectura, nu știu ce vor înțele prietenii mei, primarii, dar după ce se duce zăpada ne apucăm de treabă. O să punem o grămadă de camere. Să-l ferească bunul Dumnezeu pe vreunul să-l prind că aruncă. Pe lângă amenzile pe care le va primi, rușinea îl va paște. Nu se mai poate așa ceva”, a declarat Traian Ogâgău.

Primarul spune că nu concepe ca lucrurile să rămână așa întrucât turismul este viitorul zonei. ”Eu mă gândesc în perspectivă, peste 5 ani, cum văd eu dezvoltată stațiunea asta și Valea Someșului și pe an ce trece sunt mai multe gunoaie. Vor fi piste de biciclete pe lângă Someșul Mare și nu va mai fi un fir de păr pe malul râului, însă în amonte avem o problemă gravă la Șanț, Rodna și Maieru. Mă adresez acum Gărzii de Mediu: stimate domnule comisar șef, nu mai trimiteți hârtii la primării înainte de Paști să facem curățenie pe văile noastre. Veniți și verificați primarii în fiecare săptămână să plătească oamenii care aruncă gunoi până e curat. Trebuie să înțelegem cu toții că trebuie să ne implicăm. Dacă nu, facem diferența între prietenie și administrație. Eu nu iert pe nimeni. Pot să vină sfinții”.

În ce privește curățenia din stațiune, Traian Ogâgău a spus este decis să ia orașul de la un capăt la altul, iar dacă nu e măturat trotuarul în fața fiecărei case va da amendă: ”Sunt oameni de 70-80 de ani care ies și dau zăpada, își mătură frumos și în fața casei unui șmecher e o mizerie de ți-e mai mare rușinea. În primăvară o să fac treaba asta și o să pun mâna pe telefon și o să le spun să-i prindă rușiunea. Suntem o comunitate mică, nu trebuie să dăm neapărat amenzi, dar acolo unde nu se înțelege vom da amenzi. Orașul e casa noastră, a tuturor. Dacă ai mizerie pe roți, dă-o jos, că altfel iei amendă. Acum nu, că suntem în șantiere, dar acolo se va ajunge”

via Timp Online

Vezi punctele de colectare administrate de

Etichetat cu: , , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)