Băcăuanii care colectează separat deșeurile din gospodărie ar putea fi recompensați cu bonuri valorice

Publicat în Bacău acum 3 ani

deseuriBăcăuanii care colectează separat deșeurile din gospodărie ar putea fi recompensați cu bonuri valorice. Facilitatea este prevăzută într-o recentă propunere legislativă ajunsă în Parlament prin care se dorește stimularea colectării selective a gunoului reciclabil (hârtie, plastic, metal, sticlă etc.).

Astfel, dacă aleșii vor vota favorabil proiectul, curând se va introduce tichetul verde pe care fiecare gospodar care colectează deșeurile separat îl va putea folosi pentru achiziția de diverse bunuri de la magazine partenere sau servicii care aduc valoarea adăugată mediului, cum ar fi serviciile de depoluare a apei sau solului.

Valoarea tichetului pe fiecare tip de deșeu colectat va fi stabilită de fiecare firmă, în limitele trasate de legiuitor. Biletele de valoare vor fi acordate de firmele care colectează deșeuri, acestea urmând să beneficieze de facilități la calculul contribuției datorate Fondului pentru Mediu. Mai exact, valoarea acesteia va fi diferită, în funcție de valoarea certificatelor verzi emise. Interesant este că tichetele verzi, emise doar în format electronic, se vor acorda atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice care aduc la schimb reciclabile. Din rândul firmelor fac parte atât producătorii, cât și deținători de deșeuri, care decid să recicleze.

Astfel, tichetele se vor da pentru mai multe tipuri de deșeuri: hârtie și carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri de baterii și acumulatori, deșeuri provenind din autoturisme. Ciudat este că tichetele vor fi acordate și deşeurile reciclabile … importate legal. Cert este că tichetele nu vor putea fi utilizate pentru cumpărarea de alcool, tutun, și nici pentru jocurile de noroc sau la pariuri. În schimb, vor putea fi cumpărate diverse bunuri sau servicii de la firme cu care colectorii de deșeuri vor încheia, în prealabil, contracte.

via Desteptarea.ro

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)