Campania de verificare a modului în care se colectează selectiv în Oradea va continua și în 2022

Publicat în Bihor acum 2 ani

colectare selectivaTimp de 8 săptămâni, între 25 octombrie – 31 decembrie 2021, Primăria Municipiului Oradea a desfășurat campania de verificare a modului de colectare selectiv a deșeurilor reciclabile și biodegradabile de către utilizatorii serviciului public de salubrizare (persoane fizice și juridice) care locuiesc la case, de pe 126 străzi din zona centrală și Rogerius, precum și la un număr de 176 asociații de proprietari din zona Rogerius și Nufărul.

Controalele au fost efectuate de către patrule mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei Municipiului Oradea, S.C. RER VEST S.A și S.C. ECO BIHOR S.A., cu sprijinul Poliției Locale Oradea.

§ fracția de deșeu reciclabil, în urma controlului efectuat la un număr de 2.537 utilizatori ai serviciului de salubrizare:

–  1.405 utilizatori au scos recipienții /sacii în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate, din care 132 au colectat necorespunzător.

§ fracția de deșeu biodegradabil, în urma controlului la un număr total de 3.958 utilizatori ai serviciului de salubrizare:

– un număr de 1.161 utilizatori au scos recipienții în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate, deșeuri neconforme fiind identificate la un număr de 493 de generatori de deșeuri.

Deșeurile biodegradabile/reciclabilea fost precolectate corect la 88 asociații de proprietari din cele 176 verificate. În multe cazuri, acestea au fost contaminate cu alte fracții: sticle și recipienți din plastic și aluminiu, tampoane, măști, textile, pungi și ambalaje din hârtie/carton, mucuri de țigară etc.

Echipa de control a aplicat pe recipienții al căror conținut a fost contaminat cu alte fracții un autocolant cu mențiunea „DEȘEU NECONFORM”. Conținutul recipientului a fost încadrat automat ca DEȘEU REZIDUAL, recipientul nefiind golit de către operatorul de salubrizare, fiind lăsat pe amplasament și colectat la o dată ulterioară conform graficului de colectare a deșeurilor reziduale, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deșeu.

În urma verificărilor efectuate, Poliția Locală a aplicat 489 avertismente persoanelor fizice și 68 asociațiilor de proprietari, urmând ca la controalele viitoare neconformitățile constatate să fie sancționate cu amendă.

De asemenea, în cadrul campaniei de colectare separată și transport separat a deșeurilor voluminoase provenite de la utilizatorii atât de la case, cât și de la blocuri, au fost colectate 11.857 kg deşeuri voluminoase de la 169 de utilizatori. Aceștia au putut să predea obiecte precum: mobilier dezmembrat, paturi, scaune, mese, plăpumi, saltele, canapele, comode, colțare sau covoare uzate.

Primăria Municipiului Oradea dorește să mulțumească tuturor utilizatorilor serviciului de salubrizare menajeră care au înțeles și au aplicat corect regulile de colectare selective, cu mențiunea că această campanie va continua pe toată durata anului 2022.

Atragem atenția locuitorilor asupra faptului că toate categoriile de utilizatori ai serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de locatari, agenți economici, instituții publice) au obligația legală de precolectare separată a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară, în recipientele distinct inscripționate asigurate de operator.

Ghidul de colectare distribuit de S.C. RER VEST S.A. poate fi consultat și în format electronic accesând link-ul https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare/. Pentru informații suplimentare cu privire la colectarea selectivă și la nerespectarea drepturilor/obligațiilor contractuale, utilizatorii pot apela serviciul de dispecerat al prestatorului SC RER VEST SA la următoarele numere de telefon:

  • 0374.885.693 – Program telefonic (luni – vineri) 07:00 – 19:00;
  • 0259.433.195 – Program telefonic (luni – duminică) 19:00 – 07:00;
  • 0259.433.195 – Program telefonic (sâmbătă – duminică) 07:00 – 19:00.

Via Oradea în Direct

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)