Oradea continuă campania de verificare a modului în care se colectează selectiv deșeurile reciclabile și biodegradabile
Primăria Municipiului Oradea continuă campania de verificare a modului în care se colectează selectiv deșeurile reciclabile și biodegradabile de către utilizatorii serviciului public de salubrizare (persoane fizice, persoane juridice).
În perioada 22 – 26 noiembrie 2021, s-au efectuat verificări în zona de case pe străzile: Rovine, Victor Babeș, Stănișoarei, Bicazului, Piața Creangă, Lămâiței, A.T. Laurian, Gen. D. Praporgescu, Mioriţei, Brașovului, Nicolae Jiga, Avram Iancu, Garoafei, Horvath Imre, Mușcatei, Cezar Bolliac, Mihai Viteazul, Ulmului, Demetriu Teiusanu, Col. I. Buzoianu, Titu Maiorescu, Mihail Kogălniceanu, Piața Cetății, Piața 1 Decembrie, Rachetei, precum și la un număr de 50 asociații de proprietaride pe străzile : Bumbacului, Morii, Peneș Curcanul, Onisifor Ghibu, Aleea Zidarilor, Aleea Forajului, Piața Nucetului și Nufărului. Controalele au fost efectuate de către patrule mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei Oradea, S.C.RER VEST S.A și S.C. ECO BIHOR S.A., cu sprijinul Poliției Locale Oradea.
În urma verificărilor din 22, respectiv 26 noiembrie, la un număr de 606 utilizatori ai serviciului de salubrizare de pe străzile amintite, s-a constatat că 330 de utilizatori au scos recipienţii /sacii în vederea colectării şi transportului de către operatorul de salubritate. Din acești 330, s-au identificat deșeuri neconforme la un număr de 20 generatori de deșeuri.
În urma controalelor derulate în 23, respectiv 24 noiembrie, la utilizatorii menționați, la fracția de deșeu biodegradabil, s-a constatat că dintr-un număr total de 612 de utilizatori ai serviciului de salubrizare, un număr de 189 de utilizatori au scos recipienții în vederea colectării și transportului. Deșeuri neconforme au fost identificate la un număr de 53 de generatori de deșeuri.
Echipa de control a aplicat pe recipienţii al căror conținut a fost contaminat cu alte fracții un autocolant cu mențiunea „DEȘEU NECONFORM”. Conținutul recipientului a fost încadrat automat ca și DEȘEU REZIDUAL, acesta nefiind golit de către operator, fiind lăsat pe amplasament și colectat la o dată ulterioară conform graficului de colectare a deșeurilor reziduale, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deșeu.
În urma controalelor efectuate, Poliția Locală a aplicat un număr de 31 avertismente persoanelor fizice și 20 asociațiilor de proprietari, urmând ca la următoarea verificare, neconformitățile constatate să fie sancționate cu amendă.
Comparativ cu cea de-a patra săptămână de verificări, când procentul de precolectare corectă a deșeurilor reciclabile a fost de 96,27%, în cea de-a patra săptămână s-a înregistrat o ușoară scădere a acestuia la 93,94%
În cazul deșeului biodegradabil, procentul a crescut de la 65% în a cea de-a patra săptămână, la 71,96 % în săptămâna a cincea. Întrucât pe fracția de deșeu reciclabil precolectat în saci galbeni de către utilizatorii serviciului de salubrizare menajeră din curțile comune, Primăria Oradea a constatat că nu se pot identifica generatorii deșeurilor contaminate, pentru a evita pe viitor sancționarea contravențională a tuturor coproprietarilor de imobil, utilizatorii serviciului de salubrizare sunt rugați să menționeze pe sac (cu un marker sau pix) numărul apartamentului unde a fost generat deșeul.
Etichetat cu: Oradea