RETIM pregătește suprataxarea celor care nu colectează selectiv deșeurile

Publicat în Timiş acum 2 ani

RETIM colectare separata xRETIM vrea să facă mai multe schimbări în ceea ce privește colectarea deșeurilor. Așadar, de la anul vor fi introduse încă două pubele, maro și albastre, dar și recipiente mai mici pentru deșeurile reziduale. Mai mult, cei care aruncă aiurea gunoiul vor fi suprataxați.

RETIM vrea să încurajeze și mai mult colectarea selectivă a deșeurilor. Prin urmare, în 2023 va fi implementat proiectul „Plătește pentru cât arunci”. Acesta presupune, printre altele, ca abonații să plătească o taxă bazată pe volumul de deșeuri aruncat, nu per persoană, cum este în acest moment. De asemenea, vor fi introduse și două noi pubele: maro, pentru deșeuri biodegradabile, și albastre, pentru hârtie și carton. Asta pe lângă cele existente: negre, pentru deșeuri reziduale, și galbene, pentru plastic și metal.

De asemenea, pentru a încuraja colectarea selectivă, RETIM vrea să introducă pubele de capacități mai mici pentru deșeurile reziduale, la gospodăriile individuale. Este vorba de pubele negre de 25, 30, 40, 60, 80 și 120 litri.

Se vor introduce pubele de diferite capacități, conform nevoilor beneficiarilor. Deșeurile reziduale vor fi colectate o dată pe săptămână, în condițiile în care acum, în Lugoj, pubela neagră este de 240 litri și este colectată de două ori pe săptămână, iar în Timișoara, pubela neagră este de 120 litri și este colectată de două ori pe săptămână. Din 120 litri, mai mult de jumătate din deșeuri sunt reciclabile. De-aia nu ne ajung pubelele negre, pentru că nu facem un gest simplu, nu punem reciclabilele deoparte”, a explicat Dan Pascu, director general Marketing Economic RETIM.

Așa cum este de așteptat, fiecare abonat RETIM va plăti mai mult dacă pubela pentru deșeuri reziduale are un volum mai mare.

Totodată, pentru a fi siguri că se colectează cât mai mult selectiv, reprezentanții RETIM vor trece la verificarea serioasă a conținutului pubelei destinată deșeurilor reziduale, aici existând două variante în cazul celor care aruncă aiurea gunoiul: fie pubela nu va fi ridicată, fie va fi impusă o suprataxă. Această taxă va fi de 2,5 ori mai mare decât valoarea deșeurilor reziduale, care sunt cele mai scumpe.

De asemenea, se are în vedere o mai mare securizare a pubelelor, fiind gândite trei sisteme. Prima se referă la folosirea unei încuietori la pubelă, în cazul blocurilor care nu au locuri special amenajate. A doua soluție ar putea fi implementată pe bulevardele centrale, unde nu se găsește un loc de depozitare a pubelei în spatele blocului sau la scara blocului. Și anume, se propune securizarea acestor pubele cu un fel de mobilier urban, în care se va intra cu cartele de acces. A treia soluție presupune realizarea unor insule ecologice, inteligente, care adăpostesc containere de un metru cub.

În total, RETIM acționează ca și operator de colectare a deșeurilor în Zona 1 din județul Timiș, care cuprinde 34 de localități, și Zona 0, care cuprinde 24 de localități. Cele 58 de unități administrativ-teritoriale reprezintă peste 70% din populația totală a județului Timiș.

via Express de Banat

Vezi punctele de colectare administrate de

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)