Campanie de informare la Oravița despre cum se face colectarea separată a deșeurilor

Publicat în Caraş-Severin acum 3 ani

Dacă pentru operatorul de salubritate există obligația de a asigura condiții optime pentru ridicarea selectivă a deșeurilor, la fel și cetățenii au responsabilitatea de a selecta deșeurile reciclabile față de cele menajere, fapt care în timp poate duce la diminuarea prețului de colectare a gunoiului și implicit la un mediu înconjurător curat.

Săptămâna trecută, Primăria orașului Oravița a dat startul campaniei de conștientizare a populației intitulată „Hai să fim selectivi” prin care locuitorii UAT-ului de pe Valea Carașului sunt informați cu privire la modul în care se poate face colectarea separată a deșeurilor, cu respectarea a patru pași simpli, dar eficienți:

– identificare (selectarea ambalajelor reciclabile);

– presare (deșeurile din plastic, metal sau carton se vor presa înainte de depozitare pentru mai mult spatiu);

– depozitare (separarea gunoiului menajer de cel reciclabil);

– depunere (fiecare pubelă cu specificul ei).

„Ne dorim cu toții să trăim într-un mediu curat. Societatea noastră are tocmai scopul de a transmite locuitorilor cât este de important să respectăm mediul, dar și pe cei de lângă noi: să nu aruncăm deșerurile la întâmplare, să le sortăm încă de acasă, astfel încât o parte dintre acestea să poată fi refolosită”, a ținut să aducă în prim-plan edilul-șef, Dumitru Ursu.

Deși, conform legislației în vigoare, amenzile pentru nerespectarea dispozițiilor privind colectarea selectivă a deșeurilor sunt foarte mari (până la 2.000 de lei pentru persoanele fizice și între 20.000-40.000 de lei pentru persoanele juridice), reprezentanții administrației publice locale subliniază că scopul campaniei nu este acela de a aplica sancțiuni, ci de a-i informa pe oameni referitor la menținerea unui mediu înconjurător curat.

Totodată, agentul economic care operează pe raza orașului pune la dispoziția cetățenilor un set de extraservicii pentru:

– deșeurile voluminoase: mobilier, covoare, obiecte mari (luni, în intervalul orar 08.00-16.00, gratuit);

– deșeurile provenite din construcții și demolări (marți, în intervalul orar 08.00-16.00, preț negociabil);

– deșeuri vegetale/biodeșeuri (luni, în intervalul orar 08.00-16.00, preț negociabil), totul prin intermediul numărului de contact: 0729 326 900.

Reamintim că, odată cu preluarea serviciului de salubritate de către noul operator, decembrie 2020, aleșii locali orăvițeni au reușit să obțină o reducere a prețurilor percepute atât în rândul persoanelor fizice, cât și în rândul persoanelor juridice.

„Spre exemplu, dacă, înainte, prețul perceput persoanelor fizice era de 13,62 lei/lună, acum vorbim despre 10,50 lei/lună. Apoi, de la 198 de lei percepuți persoanelor juridice pentru fiecare metru cub colectat, astăzi vorbim de undeva la 156 de lei, reducerea de preț fiind resimțită și în ceea ce privește sumele percepute/tonă. Intenționăm ca aceste prețuri să scadă și mai mult, în special odată cu demararea acestei campanii de conștientizare”, a subliniat pentru expressdebanat.ro, Nicolae Cotârlă, viceprimarul orașului de pe Valea Carașului.

via Express de Banat

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)