Care sunt cele mai dificile deșeuri de reciclat

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Reciclarea este posibilă pentru deșeuri din hârtie, sticlă, metal, unele tipuri de plastic, dar există încă o cantitate mare de deșeuri greu de reciclat și multe alte deșeuri reziduale, care nu pot fi reciclate sau sunt greu de reutilizat.

Pungile de plastic

Utilizarea  pungilor de unică folosință a devenit foarte răspândită încă din 1970 și se estimează că în lume sunt folosite zilnic aproximativ 500 de miliarde de pungi de plastic. Deși au un timp de utilizare foarte mic, acestea au un impact mare asupra mediului. Pungile de plastic eliminate necorespunzător sunt cauza morții anuale a unui milion de păsări și 100.000 de mamifere marine.

O alternativă pentru a evita propagarea acestui tip de deșeuri este să folosiți sacoșe ecologice, reutilizabile. Vă recomandăm să citiți mai mult despre reducerea consumului  de plastic.

Capsulele de cafea sunt deșeuri foarte greu de reciclat

Problema acestor capsule de cafea este că nu pot fi separate cu ușurință de produsele pe care le conțin; nu sunt considerate ambajaje, pentru a le depozita în recipientul galben. Diferitele mărci și companii iau deja măsuri, atât pentru colectarea, cât și pentru reutilizarea acestora.

Șervețele, scutece și tampoane

Acestea sunt produse a căror compoziție le face extrem de poluante și dificil de reciclat. Potrivit statisticilor, un bebeluș poate folosi până la 6.000 de scutece în doi ani.

În prezent, în Italia a fost deja deschisă o fabrică industrială care este capabilă să recicleze toate aceste produse absorbante. Cu toate acestea, majoritatea acestor produse nu sunt încă reciclate, deoarece tehnologia necesară este în continuare în curs de dezvoltare.

Becuri, deșeuri greu reciclabile

Procesul de reciclare a becurilor este foarte complex, deoarece fiecare tip este reciclat într-un mod diferit, iar unele nu pot fi reciclate. Regulamentul care controlează gestionarea acestui tip de deșeuri nu include încă becurile incandescente sau cu halogen, doar becurile fluorescente și becurile cu LED-uri.

Fiecare tip de bec trebuie reciclat într-un mod diferit, deoarece acestea au materiale diferite. O alternativă la cele nereciclabile este reutilizarea becurilor și utilizarea creativității pentru a le transforma în ghivece, ornamente, vaze etc.

Ambalaje tip Tetrapack

Unele produse obișnuite de consum sunt ambalate cu un amestec de materiale care îngreunează separarea și reciclarea lor.

De exemplu ambalajele Tetrapack sau materialele plastice din polistiren și aluminiu utilizate pentru alimentele lichide și refrigerate. Reciclarea acestor materiale este posibilă în instalațiile care au tehnologia necesară și la un cost ridicat, deoarece componentele lor trebuie separate.

Uleiul de bucătărie

Se estimează că 1 litru de ulei poate contamina 1.000 de litri de apă.  Acesta poate provoca blocaje în canalizări și conducte, iar când ajunge în râuri și mări creează un film la suprafața apei care afectează flora și fauna. Prin urmare, datorită impactului său mare asupra mediului, reciclarea acestuia este imperativă, deci trebuie dus la centrele de colectare.

Medicamente și guma de mestecat

Cazul medicamentelor este similar cu cel al uleiului. Aruncarea lor în canalizare poluează flora și fauna râurilor și oceanelor. Din acest motiv, medicamentele expirate trebuie duse la farmacii, care sunt obligate prin lege să le colecteze de la populație.

Guma de mestecat este un alt produs extrem de poluant, deoarece poate conține  plastic, procesul său de degradare este complex și durează ani. Guma trebuie aruncată în containerul gri și nu în cel galben. În prezent, există inițiative de reciclare și reutilizare a acestor produse, cum ar fi recipientele fabricate din gumă sau transformarea lor în tălpi de pantofi.

Jucării, discuri și viniluri

Este normal să ne gândim că jucăriile sunt fabricate din plastic și le aruncăm în recipientul galben, dar acel container este doar pentru ambalațe. Camioanele de jucărie, păpușile sau mașinile RC sunt fabricate din diferite materiale și trebuie duse la centrele de colectare. Deși o opțiune mai bună pentru acele jucării în stare bună este să le oferiți sau să le donați unor organizații care să le ofere altor copii.

Reciclarea CD-urilor, discurilor și vinilurilor este la fel ca în cazul jucăriilor. Deși sunt fabricate din plastic, nu trebuie aruncate în recipientul galben .Cel mai bine este să le duceți la centrele specializate de reciclare.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)