Cum reciclăm deșeurile generate la birou?

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Ce tip de deșeuri sunt generate într-un birou?

Marea majoritate a deșeurilor generate la birou ajung la centrele de colectare hârtie și carton, pentru care reciclarea este destul de simplă și nu creează probleme majore.

Cu toate acestea, birourile produc și deșeuri care sunt marcate cu un asterisc pe Lista Europeană a Deșeurilor (LER). Aceasta înseamnă că sunt considerate periculoase datorită caracteristicilor sau potențialului lor coroziv, reactiv, exploziv, toxic, inflamabil, infecțios sau radioactiv. Aceste deșeuri reprezintă aproximativ 5% din deșeurile de birou (inclusiv echipamente electronice, becuri etc.).

Recipientele de plastic și sticlă reprezintă 3% din deșeurile produse în birouri. Restul (2%) sunt deșeuri biodegradabile de natură organică.

Exemple de deșeuri de birou care sunt periculoase

Progresele tehnologice ne-au adus numeroase avantaje (economii de timp, efort etc.), dar invechirea echipamentelor a dus la generarea mai multor deșeuri electronice, a căror reciclare nu este întotdeauna ușoară.

Conform datelor ONU, deșeurile electronice reprezintă mai mult de 2% din deșeurile solide produse în lume și reprezintă 70% din deșeurile periculoase care ajung în depozitele de deșeuri, care pot cauza probleme în mediu și de sănătate oamenilor.

Din acest motiv, gestionarea deșeurilor periculoase generate într-un birou trebuie lăsată în mâinile companiilor profesionale, experți în gestionarea cuprinzătoare a deșeurilor de echipamente electronice și electrice.

Pe lângă dispozitivele electronice (imprimante, faxuri, computere, tastaturi etc.), unul dintre deșeurile periculoase generate în birouri sunt cartușele de imprimantă și toner.

Conform legislației, aceste produse sunt considerate de origine electronică și, prin urmare, trebuie reciclate în conformitate cu standardele din domeniu. Producătorii sunt responsabili de organizarea unui management eficient al acestor deșeuri pentru reciclarea ulterioară.

Alte deșeuri periculoase produse la birou sunt bateriile și acumulatorii, deoarece conțin materiale care pot fi dăunătoare mediului, cum ar fi cadmiu, mercur sau plumb. La fel și becurile fluorescente, care au în componență substanțe dăunătoare ca mercurul.

Pe de altă parte, alte materiale de birou, deși nu sunt considerate periculoase, necesită, de asemenea, un tratament specific, deoarece sunt fabricate din plastic, metale grele, compuși organici volatili (COV) sau solvenți agresivi. Vorbim despre pixuri, lipici, dosare din plastic, unele tipuri de cerneluri, dispozitive precum CD-uri, DVD-uri sau stick-uri USB.

Cum sunt reciclate deșeurile generate într-un birou?

Deșeurile periculoase generate de birouri trebuie gestionate corespunzător de companiile autorizate pentru a se conforma prevederilor legislației în vigoare deoarece componentele lor includ materiale toxice care, dacă nu sunt tratate corect, pot avea un impact grav asupra mediului.

10 sfaturi pentru îmbunătățirea gestionării deșeurilor de birouri

Pe lângă faptul că trebuie să apelați la serviciile unei companii de reciclare autorizate pentru tratarea deșeurilor, este de asemenea foarte important să le gestionați eficient.

Câteva sfaturi pentru a realiza acest lucru sunt:

  • Optimizați consumul de hârtie și alte rechizite de birou.
  • Utilizați hârtie reciclată.
  • Actualizați și refolosiți echipamentele informatice chiar dacă sunt învechite.
  • Efectuați întreținerea preventivă a tuturor tipurilor de echipamente electronice.
  • Folosiți cartușe de imprimantă și toner refolosibile/recondiționate.
  • Folosiți baterii reîncărcabile.
  • Depozitați bateriile în containere speciale.
  • Folosiți becuri LED.
  • Eliminați utilizarea materialelor de birou care pot conține materiale periculoase (cadmiu, mercur etc.).

Acestea sunt câteva dintre acțiunile pe care le puteți face zilnic în biroul dvs.

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)