Cum scăpăm de deșeurile din construcții în Argeș

Publicat în Argeş acum 3 ani

concasorFiecare dintre noi avem la un  moment dat, renovări în locuință și ne confruntăm cu o mare problemă, nu știm ce să facem cu deșeurile din construcții rezultate. Faianță, gresie, beton, dar și obiecte de mobilier, ar trebui aruncate, dar nu știm unde! Depozitarea lor la containerele de gunoi sunt interzise, iar încălcarea regulilor atrag de la sine amenzi. Ce este de făcut? Am realizat un material în care le spunem cetățenilor cum trebuie să procedeze în astfel de cazuri, cui ar trebui să se adreseze și cât îi costă. 

Deseori vedem la ghenele de gunoi saci plini cu moloz aruncați, cel mai probabil, în timpul nopții. De asemenea, astfel de deșeuri sunt depozitate, ilegal și în zone limitrofe ale orașului sau pe malurile râurilor. Cei care fac asta riscă amenzi atât de la Poliția Locală cât și de al Garda de Mediu. Spre exemplu în Piteşti, potrivit Hotărârii de Consiliu Local 197/2017, sancţiunile pot fi de la 500 la 1000 de lei. Acestea pot fi diferite de la o localitate la alta, dar nu sunt departe de sumele amintite. Există însă soluții care se scapă și de problema deșeurilor și de riscul amenzilor.

Molozul este băgat în concasor și valorificat

Potrivit directorului Gabriel Moiceanu al Asociatiei pentru Dezvoltare Intracomunitară Servsal Argeş (ADI Servsal), pentru toate localitățile din Argeș există firme de salubritate împărțite pe zone care, la cerere ridică, pe lângă cele menajere, și deșeuri din construcții, deșeuri electrice și electronice, deșeuri voluminoase (mobilier, ferestre, uși, etc). Cele trei firme sunt: Salubritate 2000 SA, care acţionează în Piteşti şi în zonele limitrofe, Financiar Urban pentru oraşele Câmpulung, Costeşti, Curtea de Argeş, Mioveni şi Topoloveni şi zone limitrofe şi SC Salubris. “În  Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) sunt sortate deşeurile pe categorii. Aceasta este responsabilitatea şefului de depozit să fie selectate cu trebuie. Toate deşeurile din construcţii sunt băgate la concasor, fiind mărunţite. Ulterior sunt valorificate, cel mai des, la drumuri iar fierul scos este de asemenea valorificat”, a declarat Gabriel Moiceanu directorul ADI Servsal.

Prețurile diferă de la o firmă la alta

La nivelul orașului Pitești, firma care poate ridica deșeuri din construcții este SC Salubritate SA. “Deșeurile provenite din construcții și demolări se colectează contra cost de către S.C. Salubritate 2000 S.A. la solicitarea beneficiarului sau deținătorului deșeurilor.  În urma unei solicitări, S.C. Salubritate 2000 S.A. colectează și transportă astfel de deșeuri, serviciul fiind taxat în funcție de volumul ridicat. Tariful pentru deșeurile provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară sau exterioară a acestora este de 118,58 lei/mc (exclusiv TVA).

Solicitările pot fi făcute telefonic la nr.: 0248/636 886, dispecerat: 0248/636 535, e-mail: sau la sediul din str. Târgul din Vale numărul 25.

În urma solicitării, se vor stabili de comun acord locul depozitării deșeurilor și ziua de colectare. Pentru mai multe informații ne puteți contacta la numărul de telefon 0248/636 886”, au transmis reprezentanţii firmei de salubritate.

Pot fi ridicate și deșeuri electrice sau electronice 

Financiar Urban operează în general în oraşe, având şi zone limitrofe. Ca şi în celelate cazuri are şi centre de colectare deşeuri. Pot fi contactaţi la telefon 0248.210.111 pentru detalii în funcţie de caz. Firma Salubris SA a câştigat liciaţia din anul 2012 şi prin negociere directă i-a mai fost prelungit contractul pe un an cu mai multe primării din judeţ. Astfel, pe lângă gunoiul menajer, reprezentanţii firmei de salubritate ridică şi deşeuri din construcţii, electrice, electronice, etc. Potrivit reprezentanţilor firmei amintite, preţul pentru ridicarea deşeurilor din construcţii este de 225,64 lei fără TVA, pe metrul cub. Firma asigură servicii de salubritate pentru localităţile: Bradu, Ştefăneşti, Merişani, Cotmeana, Drăganu, Albota, Vedea, Poiana Lacului, Mărăcineni, Cocu, Cuca, Miceşti, Mălureni, Bascov şi Budeasa. Numărul de telefon la care pot fi contactaţi pentru cereri în privinţa ridicării deşeurilor este 0248.223.804. M.Sandu

via Curier.ro

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)