De ce este dăunător plasticul?

Publicat în Constanţa acum 3 ani

plasticPolaris M Holding: Probabil de multe ori v-ați întrebat de ce este atât de blamat plasticul, deși este un material ușor de folosit si foarte rezistent la factorii de mediu. Permanent prezent în viața cotidiană, ajunge să devină o problemă, atunci când se transformă în deșeu.

De ce este dăunător plasticul?

Pentru că are o durată de viață lungă (se deteriorează în sute de ani). Plasticul nu este biodegrabil, ci se descompune în microparticule. Microparticulele din plastic ajung în mediu și apoi revin la noi prin intermediul produselor pe care le consumăm, apă, mâncare, produse alcoolice.

Se estimează că o persoană înghite anual, prin consumul de apă și mâncare, aproximativ 250 de grame de plastic.

Plasticul nu poate fi reciclat la infinit (spre deosebire de sticlă și metal). Reciclarea îi deteriorează calitatea. De fiecare dată când este reciclat, i se adaugă material virgin, pentru a-l îmbunătăți si refolosi.

Chiar și plasticul biodegrabil se descompune doar în anumite condiții de umiditate și temperatura, rar întâlnite în natură. Totuși dacă reușește să se deterioreze, plasticul “bio” nu dispare complet, ci se fragmentează în microplastic, care este confundat cu hrană de către animale și astfel își face loc în lanțul trofic. Deșeurile din plastic ajung în ape și multe animale mor de foame sau sufocare.

Multe materiale plastice au o durată scurtă de viață înainte de a deveni deșeuri. Este cazul pungilor din plastic din supermarket, ambalajelor de unică folosință etc.

Ce putem face?

Putem alege să cumpărăm produse care nu sunt ambalate excesiv în plastic, putem cumpăra ambalaje reutilizabile sau reîncărcabile.

Dacă vă doriți cu adevărat să protejați mediul, nu uitați că una dintre cele mai importante decizii este de a limita consumul de plastic.

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)