Cutiile de vopsea, electronicele şi becurile se numără printre lucrurile de care scăpăm cel mai greu. Yahoo! Green a alcătuit o listă cu deşeurile cel mai dificil de aruncat şi oferă câteva sfaturi, general valabile, pentru a scăpa de ele cât mai ecologic cu putinţă.
Bateriile Acumulatorii portabili şi bateriile conţin substanţe toxice şi nu pot fi aruncate direct la coşul de gunoi, dar sunt destul de uşor de reciclat. Există cutii speciale instalate în unele supermarketuri unde le puteţi arunca.
Electronicele În cazul în care nu le vindeţi sau le faceţi cadou, echipamentele electrice şi electronice pe care nu le mai folosiţi pot fi predate centrelor de colectare care există în toate judeţele ţării sau la orice comerciant atunci când achiziţionaţi produse noi similare.
Vopseaua În primul rând, încercaţi să folosiţi tot conţinutul unei cutii de vopsea. Dacă nu, daţi-o cadou sau donaţi-o. În cel mai rău caz, vopseaua pe bază de latex o puteţi arunca la gunoi dacă o lăsaţi să se usuce complet. Vopseaua pe bază de ulei este însă indicat s-o duceţi la un centru care colectează deşeuri toxice.
Becurile Cele economice, fluorescente, conţin o cantitate mică de mercur care poate ajunge în mediu dacă becurile se sparg. Recolamp este singura organizaţie specializată în gestionarea deşeurilor din surse de lumină, dar are puncte de colectare în fiecare judeţ al ţării. Dacă nu le puteţi duce la reciclat, sigilaţi becurile arse în pungi de plastic înainte de a le arunca.
Medicamentele Nu le aruncaţi în toaletă sau în chiuvetă, pentru că substanţele chimice vor ajunge în apă. Dacă nu găsiţi nicio farmacie care să colecteze medicamentele expirate, înainte de a le arunca asiguraţi-vă că nu aveţi date personale pe vreun ambalaj, că medicamentele nu vor fi folosite de alte persoane şi sigilaţi recipientele în care le aruncaţi la gunoi.
Uleiul alimentar Grăsimea pe care o folosiţi la gătit vă poate înfunda instalaţiile sanitare dacă o aruncaţi în chiuvetă sau în WC. Singurul centru care colectează uleiul alimentar uzat se află în Bucureşti. În lipsa alternativelor, sfatul este să-l puneţi într-un recipient de metal, să-l lăsaţi să se întărească, apoi să-l aruncaţi.
Deşeurile maşinii Majoritatea service-urilor specializate colectează corespunzător uleiul de maşină uzat atunci când vă duceţi să-l schimbaţi. La fel se întâmplă şi în cazul bateriei de maşină, pe care o puteţi lăsa la orice comerciant atunci când achiziţionaţi una nouă.
Etichete: Reciclare, Recomandari