De ce trebuie să reciclăm?

Publicat în Recomandari acum 8 ani

Plasticul, hârtia şi sticla trebuie colectate separat, în containere de culori diferite, şi, ulterior, reciclate pentru a economisi energie şi resurse naturale.colectare selectiva

Sticla – Cioburile de sticlă constituie un material de înlocuire a materiilor prime. Cioburile produse de fabricile de sticlă se folosesc integral în fabricaţie, în industria sticlăriei. Sticla are nevoie de 1.000.000 de ani pentru a se descompune în bucăţele mici. Prin reciclarea unei tone de sticlă se economisesc 1,2 tone de materii prime. Sticla poate fi reciclată la nesfârşit fără să îşi piardă din calităţi.

Plasticul – Descompunerea naturală a plasticului în mediul înconjurător necesită peste 500 de ani. Cu fiecare tonă de plastic reciclat se economisesc între 700 şi 800 de kilograme de petrol brut. Din zece peturi reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor. Din 50 de peturi se poate face un pulover. Reciclarea plasticului reduce consumul de apă şi reduce generarea de CO2 de 2,5 ori.

Hârtia – La tipărirea unui cotidian de mare tiraj se folosesc 3.000 de metri cubi de lemn, adică 1.500 de arbori cu o vârstă de 50 de ani. Ziarele conţin hârtie reciclată în proporţie de 50%. Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hârtie. Fiecare tonă de hârtie reciclată poate salva 17 copaci. Hârtia şi cartonul pot fi reciclate doar de zece ori.

Ce se poate colecta selectiv, în containere de culori diferite?

Plasticul, în containerul galben – Recipiente de plastic pentru băuturi şi cele ale produselor lactate. Recipientele produselor cosmetice şi detergenţilor. Caserole de plastic şi polistiren. Pungi de plastic.

Hârtia, în containerul albastru – Ambalajele de hârtie şi carton. Cutii de carton pentru băuturi.

Sticla, în containerul verde – Recipiente din sticlă provenite de la băuturi şi produse alimentare.

Nu se colectează selectiv: geamuri, oglinzi, ghivece, becuri, pahare, acestea nefiind ambalaje.

Cum colectăm selectiv?

– Înainte de a colecta hârtia sau cartonul, îndepărtaţi agrafele, capsele, coperţile de plastic sau oricare alt corp care nu este din hârtie.
– Sticla din care sunt făcute vasele de bucătărie şi vesela în general nu este reciclabilă deoarece compoziţia lor chimică difera de sticla folosită pentru ambalaje. Se aruncă în pubela de gunoi menajer.
– Ambalajele din plastic se predau clătite şi se turtesc pentru economisirea spaţiului de depozitare. Etichetele de hârtie trebuie îndepărtate.

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)