Harta locurilor de colectare a deșeurilor din Timișoara, făcută de un voluntar care a pedalat peste 460 de km

Publicat în Timiş acum 2 ani

hartapunctedecolectaregunoaieCum ar fi să avem o hartă care să ne arate unde putem arunca diferite gunoaie? De la sticle la ulei alimentar uzat, la deșeuri voluminoase sau deșeuri de construcții. Ei bine, există una pentru Timișoara, creată de un voluntar care a donat-o primăriei, anunță reprezentanții municipalității.

Raul Popadineți a realizat o hartă a punctelor de colectare a deșeurilor din oraș, după ce a pedalat peste 460 de kilometri și a numărat 470 de puncte de colectare.

„Am pornit inițiativa în februarie 2021, după ce mai mulți prieteni mi-au pus întrebarea «Unde este cel mai apropiat punct de colectare pentru materialul X?». De multe ori nu știam ce să răspund, așa că m-am pus să aflu. M-am urcat pe bicicletă și am început să mă plimb prin oraș și să mapez puncte de colectare/reciclare cu telefonul. Așa a luat naștere https://econub.com”, a povestit Raul.

Tânărul a completat harta cu rețeaua de colectare a obiectelor de îmbrăcăminte reutilizabile de la Caritas și vrea să extindă harta cu puncte de colectare pentru baterii, becuri, medicamente expirate, lemn.

El pune la dispoziția altor dezvoltatori de aplicații și toate datele pe care le-a adunat, care se găsesc pe portalul data.primaria.tm. Potrivit PMT, portalul de date deschise lansat deja de câteva luni găzduiește 31 de seturi de date despre infrastructură, servicii publice, mediu, sănătate.

„Pentru a deveni un oraș inteligent, trebuie să creăm premisele pentru colectarea de date din diverse surse. La nivelul UE se vorbește tot mai des despre conceptul de «digital twin», așa-zisa machetă digitală a orașului, care însumează toate datele care pot fi colectate despre oraș și activitatea sa zilnică. Pe baza acesteia vom putea să analizăm probleme precum mobilitate, calitatea mediului sau infrastructură de colectare a gunoiului și să găsim soluții pentru rezolvarea lor”, spune Val Mureșan, consilier personal al primarului Dominic Fritz pe digitalizare și smart city.

via Timisoara Online

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)