Omul care selectează, voluntar, gunoiul altora

Publicat în Neamţ acum 2 ani

c rosu xCostică Roşu, un locuitor al Bicazului, se implică, de ceva timp, în selectarea gunoiului pe care concetăţenii lui îl aruncă de-a valma, în tomberoane. Practic, omul, din proprie iniţiativă, merge la containere şi, cu multă răbdare, ia fiecare gunoi care este aruncat în tomberonul nepotrivit şi-l pune acolo unde-i este locul. Face asta, aşa cum a declarat, pentru că-i pasă, pentru a demonstra că se poate şi pentru a le arăta şi altora că schimbarea poate începe cu fiecare dintre noi.

Primăria Bicaz, prin intermediul camerelor de suprave-ghere, dar şi a verificărilor din teren, a observat civismul de care dă dovadă bărbatul şi, în ultima şedinţă de Consiliul Local de anul acesta, l-a chemat pentru a-l felicita. „Costică Roşu, din cartierul Dodeni, s-a implicat cu mare responsabilitate în această acţiune de salubrizare. Am considerat că este potrivit să-i dăm o diplomă de excelenţă pentru spirit civic şi sperăm să fie alături de noi, în continuare“, a spus primarul Nicolae Sălăgean, în timp ce i-a înmânat o diplomă de excelenţă.

Bărbatul, vă-dit emoţionat, a spus că nu se va opri aici şi chiar dacă, uneori, trebuie să ducă muncă de lămurire cu alţi bicăjeni certaţi cu ordinea şi curăţenia, el va continua să selecteze gunoiul aruncat aiurea. „Cât o să fiu sănătos, o să mă ocup şi mai intens. O parte dintre cei care aruncă gunoiul neselectat pot fi identificaţi şi traşi la răspundere sau pot presta zile de muncă în folosul comunităţii. Trebuie făcut ceva! N-am nimic personal cu nimeni. Eu văd că gunoiul nu-i selectat

şi-l selectez eu. O zi întreagă am selectat trei containere şi apoi a venit un «nimeni» cu găinaţ de la găini şi l-a aruncat acolo“, a spus Costică Roşu.

Aşa cum au detaliat oficialii Primăriei, anul trecut ponderea fracţiilor reciclabile a reprezentat 6% din totalul cantităţii de gunoi generate de oraşul Bicaz. Pentru anul acesta s-a reciclat 12%, ceea ce pare insuficient raportat la nivelul de 60% impus de legislaţia în vigoare.

Pentru nerealizarea nivelului de colectare selectivă, Primăria Bicaz plăteşte, anual, aproximativ 45.000 de lei penalităţi, la Agenţia Fondului de Mediu.

via Realitatea Media

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)