Microbi care pot degrada deșeurile de plastic și le transformă în alimente

Publicat în Recomandari acum 3 ani
plastic de unica folosinta

plastic de unica folosinta

Doi oameni de știință americani au câștigat un premiu de 1 milion de euro pentru crearea unui concept de generator de alimente care transformă materialele plastice în proteine.

Premiul Future Insight 2021,sponsorizat de Compania germană de știință și tehnologie Merck, a revenit pentru proiectul realizat de Ting Lu, profesor de bioinginerie la Universitatea Illinois Urbana-Champaign, și Stephen Techtmann, profesor asociat de științe biologice la Universitatea Tehnologică din Michigan.

Acest proiect folosește microbi pentru a degrada deșeurile de plastic și a le transforma în alimente.

Producția globală de materiale plastice a totalizat 368 milioane de tone în 2019. Singurul declin din ultimii 60 de ani a venit deoarece pandemia COVID-19 a sufocat producția de bunuri din întreaga lume, pe măsură ce fabricile și-au restrâns activitatea și transportul a fost îngreunat.

Cel puțin 8 milioane de tone de plastic sunt aruncate în oceanele lumii în fiecare an, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

„Câștigătorii Premiului Future Insight din acest an au creat o tehnologie inovatoare cu potențialul de a genera o sursă sigură și durabilă de alimente, reducând în același timp daunele de mediu asociate cu deșeurile de plastic și metodele agricole tradiționale”, a declarat Belen Garijo, CEO Merck și președinte al consiliului executiv.

“Îi felicităm pe Ting Lu și Stephen Techtmann pentru cercetările lor promițătoare și sperăm că Premiul Future Insight va ajuta la accelerarea eforturilor lor”, a mai spus Garijo.

Cei doi oameni de știință, care numesc proiectul lor „generator de alimente”, s-au concentrat pe găsirea unei tehnologii eficiente, economice și versatile care să găsească o utilizare pentru materialele plastice care se află la sfârșitul vieții lor utile și altfel ar ajunge în depozitele de deșeuri sau în oceane.

Alimentele rezultate „conțin toată nutriția necesară, sunt netoxice, oferă beneficii pentru sănătate și permit în plus nevoile de personalizare”, potrivit companiei Merck.

Oamenii de știință au învățat să exploateze microbii modificați sintetic, programându-i genetic pentru a transforma deșeurile în alimente.

Ting Lu o numește „biologie sintetică microbiană”. El a spus că „circuitele genetice proiectate” pot avansa o gamă largă de soluții biotehnologice la viitoarele probleme globale.

„Microbii de mediu sunt capabili să catalizeze o gamă largă de reacții chimice, dintre care multe pot avea aplicații industriale”, a atrătat, la rândul său, profesorul Techtmann. “Laboratorul meu studiază modul în care comunitățile microbiene complexe pot coopera pentru a îndeplini funcții de interes industrial”, a completat profesorul.

Cei doi oameni de știință spun că cercetările lor comune le vor permite „să preia deșeurile de plastic generate în lume și să le transforme în ceva valoros: alimente și combustibil”.

Primii câștigători ai Premiului Future Insight, înființat în 2019, au fost Pardis Sabeti de la Universitatea Harvard și James Crowe de la Universitatea Vanderbilt, pentru cercetări privind modul de depistare și tratare a bolilor infecțioase pandemice.

via Agro TV

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)