Cum combatem risipa de alimente în propria gospodărie

Publicat în Recomandari acum 3 ani
alimente

alimente

Risipa de hrană a devenit demult o problemă globală, comună atât țărilor dezvoltate cât și celor în curs de dezvoltare. Alimentele sunt „pierdute” pe parcursul întregului lanț de aprovizionare, de la producător la consumator. Cel mai mare aport în risipa alimentară îl aduc gospodăriile casnice. Fenomenul are grave efecte economice, sociale dar și asupra mediului înconjurător. Dar cum putem combate sau măcar diminua risipa de hrană?

  • Fă cumpărături rațional. Nu fă cumpărături pe stomacul gol! Asta te poate determina să cumperi mai mult decât ai nevoie. Fă o listă de cumpărături și nu te lăsa dus de valul promoțiilor, nu cumpăra produse la preț redus dacă nu ești sigur că vei reuși să le consumi.
  • Fă o evidență a produselor din frigider sau din sertare. De multe ori, la gunoi ajung alimentele care se aflau prea departe pe rafturile din frigider. Pentru a evita risipa, pune alimentele cu un termen de păstrare mic în față. Poți să faci chiar și o listă de produse pe care să o pui pe ușa frigiderului.
  • Fă un meniu al săptămânii. Oricât de complicat nu ar părea să faci un meniu al săptămânii, o listă de concretă de produse și un meniu de bucate va reduce semnificativ risipa de alimente, dar și risipa de bani și timp.
  • Nu uita de congelator. Fructe, legume, carne, aluat, friptură, sosuri – aproape totul poate fi congelat pentru a fi consumat mai târziu. Tot de ce ai nevoie este un congelator mai mare. Nu ar strica să indici pe ambalaj și data când a fost pus în congelator.
  • Salvează alimentele. Găsește rețete simple și originale pentru a salva produse aproape de termenul de expirare. Bananele cu pete se pot transforma într-un chec delicios, laptele ce expiră astăzi se poate transforma în clătite pufoase, iar fructele gata să se strice, pot deveni gem.
  • Fă compost. Dacă nu ai în gospodărie păsări sau alte alte animale domestice care ar putea să te ajute să scapi de resturile alimentare sau dacă stai la bloc, poți transforma resturile de alimente în compost. Acesta poate deveni îngrășăminte pentru plantele din ghiveci sau plantele din grădina personală. Pentru a composta resturile din bucătăria ta, îți sunt de folos și tărâțele Bokashi – microorganisme ce transformă deșeurile organice în substanțe nutritive pentru sol și pot fi găsite și la noi.

Citește mai mult pe Moldova.org

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)