Monitorizarea separării la sursă a deșeurilor din Baia Mare

Publicat în Maramureş acum 2 ani

reciclare deseuriMiercuri, 24 august Romeo Dobocan, director executiv ADIGIDM Maramureș  împreună cu Poliția Locală, a continuat monitorizarea separării la sursă a deșeurilor pe Zonele 13 și 7, conform calendarului de colectare distribuit în zona de case a municipiului Baia Mare.

”Fracțiile reciclabile colectate separat au un grad de conformitate foarte bun (zona 13). Probleme rămân la fracția reziduală, acolo unde se regăsesc, încă, foarte multe deșeuri reciclabile amestecate. Este motivul pentru care la peste 30 de pubele au fost aplicate stickere de neconformitate și au rămas neridicate.

Orice deșeu reciclabil strecurat în fracția reziduală înseamnă costuri mai mari cu tratarea și depozitarea, suportate de cetățeni.

Un mic exemplu pentru a înțelege mai bine de ce operatorul vrea cantități amestecate și noi plătim mai mult în situația aceasta. Folosim cifre întregi pentru a fi mai ușor de asimilat. Tot rezidualul colectat din Baia Mare într-un an (22.000 tone) costă (colectare, transport, taxa de mediu, plus depozitare) 15.700.000 de lei. Din această sumă, profitul garantat prin lege operatorului în fundamentarea tarifului este de 5%. Rezultă că profitul net al operatorului este aproape 800.000 de lei. Dacă din acest rezidual am separa la sursă reciclabilele, care azi sunt într-un procent aproximat de 20%, ar rezulta că la depozitare n-ar mai ajunge 22.000 de tone, ci doar 17.600 de tone. Costul anual al serviciului ar fi de 12.600.000 de lei, iar profitul operatorului ar fi de 630.000 de lei. Băimarenii ar rămâne în „buzunar” cu 3.000.000 de lei, iar operatorul cu 170.000 de lei mai mic profit.

Haideți să eliminăm din deșeul rezidual, prin separare la sursă, plasticele, metalele, dozele de aluminiu, hârtia, cartonul și sticlele, pentru un cost mai mic al gunoiului,” a explicat Romeo Dobocan.

În următoarele două zile vor fi monitorizate străzile:

ZONA 6: Băii, Construcției, Dorobanților, Gheorghe Pop de Băsești, Inocențiu Micu Klein, Ion Creangă, Iuliu Maniu, Luptei, Mălinului, Mierlei, Mihail Sadoveanu, Minerva, Nicolae Bălcescu, Paris, Pictorilor, Porumbeilor, Proletarilor, Rândunicii, Șoimului, Ștefan Luchian, Turbinei, Victoriei Int Maniu cu Int Minerilor, Viilor

ZONA 10: Barbu Ștefănescu Delavrancea, Ciocârliei, Costache Negruzzi, Cristian, Fructelor, Grigore Ureche, Iza, Magnoliei, Miron Costin, Nucului zona 2, Progresului, Sănătății, Soarelui, Ștefan cel Mare, Traian Vuia, Trandafirilor, Vasile Alecsandri, Victor Babeș (inclusiv spate Spital TBC).

via Maramedia

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)