Mucurile de țigară sunt mai poluante decât plasticul

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Fumatul, pe lângă faptul că daunează grav sanatații, reprezintă o amenințare majoră pentru mediul înconjurator.

Se fumează aproximativ 6 trilioane de țigări în fiecare an în întreaga lumea. Aproximativ 4,5 miliarde de mucuri de țigară ajung în natură. În ultimii ani, campaniile de protecție a mediului au pus în centrul atenției poluarea cu deșeuri de plastic, dar potrivit studiilor, aceasta nu este principala cauză a generării de poluare cu deșeuri din lume, ci mucurile de țigară.

Ocean Conservancy a elaborat un raport în care afirma că mucurile de țigară, ca număr de reziduuri aruncate, reprezintă 13% din reziduurile din întreaga lume. Faptul că sunt foarte ușoare, le face să călătorească mii de kilometri, ajungând să contamineze diferite ecosisteme, departe de punctul lor de origine. Ele persistă în mediu între 7 și 12 ani, deși unii susțin că efectele lor nocive pot dura până la 25 de ani. Mucurile de țigară sunt transportate spre mare, din zonele terrestre, din cauza ploilor, vântului sau prin intermediul canalizărilor.

Substanțele prezente în mucurile de țigară, atunci când intră în contact cu apa, se extind producând efecte nocive asupra naturii. Acetatul de celuloză este unul dintre ele, fiind fabricat dintr-un termoplastic din care sunt fabricate filtre de țigări, și conține substanțe toxice: hidrocarburi policiclice aromatice, nicotină, arsenic și alte metale grele. În plus, acetatul de celuloză s-a dovedit a nu fi biodegradabil, ci fotodegradabil, ceea ce înseamnă că razele ultraviolete de la soare pot fragmenta filtrul în bucăți mult mai mici.

Impactul mucurile de țigară asupra păsărilor

Din cauza degradării habitatelor naturale, unele păsări sunt afectate atunci când își fac cuiburile. În absența resurselor naturale, acestea caută alte materiale, inclusiv mucuri de țigară, care le pun în pericol sănătatea și pe cea a puilor lor.

Unele specii de păsări nu folosesc mucurile de țigară întregi, atunci când fac cuiburile, ci iau fibre din acestea și le aleg în același mod în care selectează crengi, frunze sau pene.

Potrivit studiilor, păsările au ca strategie utilizarea fibrelor de mucuri de țigară folosite pentru a respinge insectele care le-ar putea afecta cuiburile, cum ar fi căpușele.

În ecosistemele marine, mucurile de țigară poluează, de asemenea, apa și modifică ciclul ecologic al speciilor de animale și plante, punându-le sănătatea în pericol din cauza acumulării de substanțe toxice în corpul lor.

Mucurile de țigară din orașe

Judecând după dimensiunea lor, am putea spune că sunt o problemă minoră, dar mucurile de țigară cresc eforturile depuse pentru curățenie în orașe, creând un cost suplimentar pentru întreținerea spațiilor publice pentru toți cetățenii. În ciuda eforturilor depuse pentru curățenie, atât metodele de colectare manuală, cât și mecanice nu sunt suficiente pentru a elimina complet aceste deșeuri mici.

În ciuda faptului ca s-au facut atat de multe campanii de a nu arunca gunoi pe stradă, fumătorii continuă să arunce mucurile de țigară la voia întâmplării. Ideal ar fi ca acestea să fie aruncate în scrumierele corespunzătoare instalate în orașe sau depozitate si aruncate atunci când se gaseste un coș în apropiere.

Mucurile de țigară de pe plaje

Plajele sunt unul dintre spațiile publice cele mai afectate de acest tip de deșeuri, deoarece oamenii au prostul obicei de a îngropa mucurile de țigară sub nisip. Din acest motiv, mucurile de țigară au devenit principala componentă a gunoiului de pe plaje.

Eradicarea tutunului, o măsură extremă?

Eradicarea tutunului ar fi cea mai eficientă soluție, dar există și alte opțiuni mai puțin drastice cum ar fi înlocuirea componentei de bază a filtrelor, acetatul de celuloză, cu una biodegradabilă și mai puțin nocivă. Deși, fără îndoială, cel mai puternic și eficient instrument dintre toate pentru a atenua impactul mucurilor de țigară este educația. Trebuie să se lucreze de la o vârstă fragedă în creșterea gradului de conștientizare de a nu arunca gunoiul la voia întâmplării.

Oamenii au instrumentele necesare pentru a rezolva impactul acțiunilor noastre negative, trebuie doar să le folosim corect.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)